Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'BOMBĂ' în Coreea de Sud: Serviciile de informaţii recunosc că au încercat să manipuleze alegerile prezidenţiale şi legislative

pixabay.com
diverse, umbra, spion

Serviciile de informaţii sud-coreene au recunoscut că au încercat să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale şi legislative în favoarea conservatorilor cu ajutorul unei campanii de manipulare a alegătorilor pe internet, relatează AFP.

O anchetă internă a Serviciului Naţional de Informaţii (NIS) a ajuns la concluzia că timp de peste doi ani, până la alegerile din 2012, departamentul său privind războiul cibernetic a înfiinţat circa treizeci de echipe, a precizat joi agenţia de informaţii într-un comunicat.

Citește și: Incendiu VIOLENT la un zgârie-nori din Dubai, unul dintre cele mai înalte din lume / VIDEO

Echipele respective angajau civili versaţi în materie de internet pentru a încerca să-i influenţeze pe alegători prin postări pe diferite site-uri şi pe Twitter. ''Echipele erau însărcinate să propage opiniile guvernului, să lupte împotriva opiniilor adverse prezentându-le drept tentative ale forţelor nord-coreene pentru a perturba afacerile statului", potrivit comunicatului.

În acea perioadă, Coreea de Sud era condusă de conservatorul Lee Myung-Bak. De fapt, alegerile prezidenţiale din decembrie 2012 au fost câştigate de conservatoarea Park Geun-Hye, în detrimentul candidatului de centru-stânga Moon Jae-In. Dna Park a fost destituită în acest an ca urmare a unui vast scandal de corupţie şi Moon a câştigat în luna mai alegerile prezidenţiale anticipate.

Noul preşedinte a promis să reformeze NIS, în scopul de a împiedica serviciul să se amestece în alegeri şi de a-l determina să-şi concentreze eforturile pe strângerea şi analizarea informaţiilor privind Coreea de Nord şi afacerile externe.

Un purtător de cuvânt al partidului dnei Park, aflat acum în opoziţie şi redenumit ''Libertate Coreeană'', a indicat vineri că ancheta NIS a fost deschisă din ''motive politice''. ''NIS spune că se va distanţa de politică, dar se amestecă din nou în politică demarând această anchetă'', a declarat Kang Hyo-Sang, potrivit Agerpres.

Citește și: Scurgere GRAVĂ de informaţii de la Casa Albă. Ce s-a aflat despre Trump

Fostul şef al NIS Won Sei-Hoon este în prezent judecat pentru o campanie de defăimare online împotriva lui Moon, după ce o primă condamnare a fost anulată în apel.

Dar ancheta NIS pare să arate că respectiva campanie de manipulare a votului este mult mai ambiţioasă faţă de ceea ce se avusese în vedere. Potrivit concluziilor sale, Won ar fi ordonat NIS să reducă presa la tăcere, să susţină grupuri de conservatori şi să-i supravegheze pe membrii opoziţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.