Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

1,5 milioane de euro acordaţi de MAE, în 2015-2016, pentru programe dedicate refugiaţilor

MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, la 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului şi menţionează că a acordat, în perioada 2015-2016, o sumă de peste 1,5 milioane de euro pentru programe dedicate refugiaţilor, informează un comunicat al ministerului transmis, marţi, Agerpres.

"Această zi este dedicată, în primul rând, curajului, forţei şi perseverenţei de care dau dovadă zecile de milioane de persoane strămutate forţat la nivel global din cauza conflictelor, persecuţiei şi sărăciei. În egală măsură, reprezintă un moment de reflecţie asupra riscurilor la care sunt expuşi refugiaţii în căutarea unei vieţi sigure şi a unui trai decent pentru ei şi familiile lor, dar şi asupra provocărilor cărora actorii umanitari trebuie să le facă faţă pentru a interveni în zonele de conflict şi pentru a identifica soluţii durabile la problemele refugiaţilor", arată sursa citată.

România a susţinut eforturile întreprinse la nivelul Uniunii Europene pentru promovarea de soluţii durabile şi eficiente în contextul crizei refugiaţilor. România contribuie la eforturile de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională convenite la nivel european şi se numără printre principalii susţinători ai activităţii desfăşurate de agenţiile europene de profil. Un astfel de exemplu îl reprezintă Facilitatea - pentru refugiaţii sirieni din Turcia, prin intermediul căreia România oferă adăpost, acces la educaţie şi servicii de bază pentru aceştia, arată MAE.

Potrivit ministerului, în calitate de donator emergent, România a răspuns favorabil apelurilor internaţionale şi bilaterale de a sprijini proiecte şi iniţiative destinate ameliorării situaţiei refugiaţilor şi persoanelor strămutate forţat. În perioada 2015-2016, peste 1,5 milioane de euro au fost acordaţi de MAE în sprijinul acestor proiecte. Ministerul "şi-a afirmat în mod consecvent angajamentele luate în acest sens, contribuind la eforturile care vizează asigurarea nevoilor fundamentale şi esenţiale ale fiecărui refugiat, cum ar fi adăpostul, sănătatea, educaţia, nutriţia şi protecţia împotriva violenţei şi abuzului", se precizează în comunicat.

MAE a sprijinit o serie de iniţiative destinate promovării accesului la educaţie de calitate şi dezvoltare de abilitaţi pentru tinerele şi tinerii cei mai dezavantajaţi, în special persoanele strămutate intern şi care nu au oportunitatea de a merge la şcoală. Prin susţinerea financiară din partea României a unui proiect derulat de UNICEF la Damasc, 30.000 de tinere şi tineri vulnerabili au şanse sporite la o viaţă independentă, 3.000.000 de ghiozdane şi manuale şcolare au fost distribuite copiilor din Siria şi aproximativ 260 de kituri educaţionale au fost distribuite pentru 5.040 de copii din Damasc. În tot acest efort internaţional, Ministerul "reafirmă, încă odată, sprijinul ferm pentru activitatea Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a agenţiilor şi organizaţiilor umanitare şi aprecierea faţă de profesionalismul şi devotamentul de care dau dovadă lucrătorii umanitari prezenţi în diverse zone de risc la nivel mondial".

Prin adoptarea, la 19 septembrie 2016, la Summit-ul Adunării Generale a ONU, a Declaraţiei de la New York privind Refugiaţii şi Migranţii, statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au reafirmat principiile protecţiei refugiaţilor şi s-au angajat să găsească noi modalităţi de soluţionare a celei mai grave crize a refugiaţilor de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. România urmăreşte activ procesul de implementare a Declaraţiei de la New York prin participarea şi susţinerea poziţiei sale cu ocazia reuniunilor de la ONU pe această temă de mare actualitate, în perspectiva adoptării, în 2018, a Compactului Global pentru Migraţie şi a Compactului Global pentru Refugiaţi.

În forurile multilaterale din care face parte, România a pledat pentru o abordare cuprinzătoare a crizei refugiaţilor şi migranţilor, care presupune o acţiune concertată a guvernelor, organizaţiilor internaţionale, instituţiilor financiare internaţionale, societăţii civile şi mediului de afaceri, a actorilor umanitari şi a celor din domeniul dezvoltării, precum şi a societăţii civile. Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în data de 20 iunie a fiecărui an, în conformitate cu Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a ONU.

Relaţia de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuţiilor naţionale la bugetul agenţiei ONU. România găzduieşte Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, prima instituţie de acest tip din lume, care oferă şedere temporară refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil, până la relocarea lor în state terţe. De la înfiinţarea sa în 2008, Centrul a adăpostit peste 2.000 de persoane, contribuind la implementarea politicii de protecţie a UNHCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.