Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

136 de turci cu paşapoarte diplomatice solicită azil în Germania

O sută treizeci şi şase de cetăţeni turci, deţinători de paşapoarte diplomatice, au "depus cereri de azil" în Germania după puciul eşuat din iulie 2016, a indicat vineri guvernul german, un subiect extrem de sensibil pentru relaţiile germano-turce, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

"Guvernul nu dispune de cifre detaliate privind numărul de soldaţi, funcţionari detaşaţi, diplomaţi şi membrii familiei lor, (...) cu toate acestea guvernul federal ştie că (în total) 136 de persoane care deţin paşapoarte diplomatice turceşti au solicitat azil", subliniază executivul german într-o notă scrisă la întrebarea unui parlamentar ecologist.

Citeşte şi: Viktor Orban CRITICĂ dur UE. Graniţa cu România şi Croaţia va fi un COŞMAR al aşteptării

Aceste cereri au fost toate depuse după lovitura de stat eşuată din iulie, în urma căreia guvernul preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a lansat epurări de amploare în toate sectoarele societăţii - educaţie, presă, armată şi sistemul judiciar, notează AFP.

În luna ianuarie, Ministerul Apărării turc a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a respinge cererile de azil de la 40 de militari turci de pe lângă NATO. Turcia cere de asemenea Germaniei extrădarea presupuşilor complotişti care şi-au găsit refugiu în Germania.

În general, de la tentativa de lovitură de stat, numărul cererilor de azil depuse de turci în Germania a crescut brusc de la 1.700, în 2015, la 5.700 anul trecut.

Această situaţie afectează relaţiile între Berlin şi Ankara de luni de zile, ajungând până acolo încât guvernul turc a acuzat Germania că adăposteşte "terorişti". Berlinul a criticat la rândul său amploarea epurărilor în curs de desfăşurare în Turcia.

Citeşte şi: SCANDAL la Washington. FBI se ia la trântă cu oficialii de la Casa Albă

O serie de alte cazuri au tensionat relaţiile dintre cele două ţări din 2016, în special o rezoluţie votată de parlamentari germani prin care masacrarea armenilor la începutul Primului Război Mondial de către trupele otomane este considerată "genocid'.

Turcia rămâne un partener-cheie în viziunea Germaniei, rolul Ankarei fiind crucial pentru limitarea afluxului de refugiaţi în Europa.

Germania are cea mai mare diasporă turcă din lume, cu mai mult de trei milioane de persoane. Berlinul se teme că conflictele din cadrul societăţii turce ar putea fi exportate pe teritoriul german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.