Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

14.400 de pompieri, la datorie în minivacanța de 1 Decembrie

pompieri

Peste 14.400 de pompieri au fost la datorie şi au intervenit pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor medical, precum şi pentru limitarea şi înlăturarea evenimentelor cauzate de fenomenele meteo periculoase caracterizate de viscol puternic şi zăpezi în unele zone ale ţării, în perioada minivacanţei de 1 Decembrie, potrivit unui comunicat de presă al IGSU, citat de Agerpres.

Vasile Blaga, față în față cu magistrații ÎCCJ



În cele cinci zile, pompierii au fost solicitaţi să intervină la 5.252 situaţii de urgenţă, dintre care 365 de incendii, 4.398 pentru acordarea primului ajutor şi asistenţei medicale de urgenţă, 34 misiuni de descarcerare, 74 pentru deblocare/ salvare, precum şi 381 pentru limitarea sau înlăturarea fenomenelor meteo sau alte situaţii de urgenţă. 

De asemenea, în această perioadă, 4.359 de persoane au fost asistate medical de pompierii şi medicii SMURD care încadrează echipajele de prim-ajutor şi terapie intensivă mobilă, iar 52 de persoane au fost salvate din medii ostile vieţii, precizează sursa citată.

CUTREMUR politic în Europa: Italia şi Franţa rămân fără premieri în aceeaşi zi


IGSU anunţă că a dispus şi pregătirea personalului suplimentar şi a utilajelor grele de intervenţie, în principal autospeciale cu capacitate de trecere mărită, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, autofreze, camioane, inclusiv autospeciale pentru stingerea incendiilor, pentru a veni în sprijinul populaţiei şi autorităţilor din zonele afectate de vremea rea, înainte de intrarea în vigoare a atenţionărilor meteorologice. 

Atenţionările meteorologice Cod galben din ultima perioadă, caracterizate de ninsori însemnate cantitativ viscolite la munte şi intensificări ale vântului, au afectat zonele montane ale judeţelor Alba, Hunedoara, Suceava, precum şi comunităţi din judeţele Neamţ şi Vaslui, se arată în comunicatul citat. 

În acest context, în judeţul Hunedoara, drumul forestier care face legătura între Barajul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, în munţii Retezat, a fost acoperit cu un strat consistent de zăpadă, făcând imposibilă deplasarea cu autoturismele personale, nepregătite pentru iarnă, a 13 turişti cazaţi la Refugiul Bran. După aproximativ 10 ore de intervenţie, pompierii şi jandarmii hunedoreni au reuşit să deblocheze porţiunea de drum înzăpezită, iar turiştii au fost aduşi în siguranţă la un drum practicabil, de unde şi-au putut continua deplasarea spre casele lor. 

O situaţie similară a avut loc şi în judeţul Suceava, pe drumul forestier din comuna Cacica, sat Soloneţul Nou, unde un autoturism cu patru pasageri a rămas blocat. Operaţiunile de deblocare au fost coordonate din dispeceratul ISU Suceava, la locul evenimentului intervenind Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cacica. Situaţia s-a rezolvat în scurt timp de la primirea apelului. 

În judeţul Alba, pompierii militari sprijiniţi de autorităţile locale au intervenit pentru deblocarea a două drumuri comunale înzăpezite, respectiv Certeze - Burleşti şi Burleşti - Floreşti. Traficul rutier în zonă a fost reluat în scurt timp de la anunţarea evenimentelor. 

Din cauza condiţiilor meteo, comuna Patricheni (judeţul Neamţ) şi comunele Coroieşti, Lipovăţ, Pogana şi Vultureşti (judeţul Vaslui) au rămas, pentru scurt timp, nealimentate cu energie electrică. În zonele afectate au acţionat mai multe echipe tehnice ale operatorului de energie electrică, problemele fiind remediate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.