Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

200 de organizaţii umanitare cer Adunării generale a ONU încetarea conflictului din Siria

twitter.com
siria Manbij Jarabulus, Kobane

Peste 200 de organizaţii umanitare şi care militează pentru drepturile omului au semnat joi un apel adresat Adunării Generale a Naţiunilor Unite să se sesizeze în dosarul sirian şi să remedieze paralizia consiliului de securitate, informează AFP. Într-o declaraţie publicată la New York, cei 223 de semnatari constată că membrii Consiliului de Securitate "i-au lăsat baltă" pe sirieni şi nu au putut opri ofensiva asupra estului Alepului.

Organizaţiile neguvernamentale au cerut celor 193 ţări membre în Adunarea Generală a ONU să convoace o sesiune specială de urgenţă pentru a cere încetarea atacurilor asupra oraşului Alep şi accesul imediat al convoaielor umanitare destinate civililor asediaţi. Conform unei dispoziţii care datează din 1950, Adunarea Generală poate prelua atribuţiile Consiliului de Securitate în cazul în care acesta se dovedeşte incapabil să păstreze pacea şi securitatea internaţională, însă puterile sale sunt limitate.

Această dispoziţie a fost deja utilizată de opt ori pentru a rezolva crize precum cea din Coreea în 1950, Congo în 1960 sau Afganistan în 1980, însă cu rezultate îndoielnice. De la începutul conflictului din Siria, în 2011, Rusia a folosit de cinci ori dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a respinge rezoluţii care acuzau guvernul de crime de război, în timp ce China a folosit de patru ori acest drept, conform Agerpres. Contrar consiliului, nu există drept de veto în cadrul Adunării generale, dar deciziile sale nu sunt obligatorii. Ea poate să exercite presiune şi să ceară ţărilor să acţioneze în mod unilateral: o rezoluţie din 1981 a convins mai multe ţări să impună sancţiuni Africii de Sud în timpul politicii de apartheid.

Această iniţiativă a societăţii civile se alătură celei a Canadei care a mobilizat deja 73 de ţări pentru a cere o reuniune specială a Adunării Generale pentru a discuta situaţia din Siria. Pe de altă parte, Franţa împreună cu alte 10 ţări, a iniţiat o mişcare care ar interzice folosirea dreptului de veto în cazul unor atrocităţi de masă.

Printre cei 223 de semnatari ai petiţiei se numără Amnesty International, Human rights Watch, Oxfam, CARE International, Save the Children şi 63 de organizaţii siriene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.