Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

3 motive pentru care PSD ar putea fi marele câștigător al înfrângerii din alegeri

revista presei

Evenimentul Zilei:

Marele cîştigător al acestei pierdei (alegerile prezidentiale, n.r.) ar putea fi  PSD. Pentru că: 1. Klaus Iohannis n-a cîştigat ca urmare a reformei din PDL şi din PNL. Cu atît mai puţin, n-a cîştigat cu un partid nou, scutit de tarele partidelor tradiţionale. Klaus Iohannis a cîştigat, pentru că Victor Ponta a fost înfrînt de un val de revoltă populară exprimată la urne. E suficient să revezi secvenţa de la CCR pentru a-ţi da seama că-n jurul lui Klaus Iohannis sunt mutrele vechi ale celor care au condus ţara cu mijloace asemănătoare celor ale PSD: corupţie, miticism, traseism, intrigă măruntă, transformarea partidelor în găşti mafiote. 2. Victoria lui Klaus Iohannis e confiscată de oamenii vechi din PDL şi PNL. Ca şi după europarlamentare, ştabii celor două partide vor rămîne în fotolii. Nimeni nu va pune problema necesarei reforme în cele două partide. Barosanii, care au transformat cele două partide în două SRL-uri, vor aduce drept argument cîştigarea Preşedinţiei, altfel spus, ceva în care ei n-au avut nici un cuvînt de spus. Prin urmare, cîştigarea Preşedinţiei a fost pentru formaţiunile de Dreapta o lovitură, pentru că le-a paralizat de o satisfacţie primejdioasă. 3. Victor Ponta a pierdut în urma unui eveniment de excepţie şi nu dintr-o slabă  funcţionare a maşinăriei. Fiind vorba de un al treilea eşec şi încă de unul ieşit din comun, PSD are detonatorul crizei din care poate ieşi transformarea radicală. Pe vremuri, ţin minte, ori de cîte ori venea vorba de reforme în partid, Adrian Năstase le refuza, susţinînd că asta ar însemna slăbirea partidului. Da, aşa era. Numai că slăbirea ar fi fost de moment. Pe termen lung, PSD ar fi devenit un partid modern, adaptat la dinamica electoratului. Cînd vine vorba de prăbuşirea unor regimuri, istoricii invocă imediat absenţa reformelor făcute la timp. Refuzul reformelor a menţinut regimurile respective un timp, aşa cum s-a întîmplat cu regimurile comuniste. Treptat-treptat, s-au strîns însă atît de multe slăbiciuni încît, ca în cazul Uniunii Sovietice, reformele au prăbuşit sistemul şi nu l-au păstrat. Dacă ia în serios eşecul, PSD poate deveni, prin reforme profunde, primul partid adoptat la dinamica vremurilor, la schimbările de la nivelul electoratului, la condiţia României de membră a clubului european.

România Liberă:

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) se aşteaptă pentru acest an la o creştere economică de 2,6%, urmând ca anul viitor aceasta să fie de 2,5%, potrivit celor mai recente estimări, apropiate de cele avansate în luna mai, de 2,5% pentru 2014, respectiv 2,6% pentru 2015. Noile date sunt cuprinse în Prognoza de toamnă 2014, postată pe site-ul Comisiei. Pentru 2016 şi 2017 sunt anticipate creşteri de 3%, respectiv 3,3%... Estimările Comisiei Europene (CE) și ale economiștilor pentru acest an sunt însă mai rezervate. Dacă în iunie, CE ne prevedea o creştere a PIB de 2,8% din PIB, în prognoza de toamnă Comisia estimează o majorare a PIB la doar 2%, valoare mai mică inclusiv faţă de cea de 2,2% luată în calcul la întocmirea bugetului pe acest an. În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an.Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară. Trebuie spus însă că există economişti care se îndoiesc inclusiv de creşterea economică prognozată de 2%.

RFI:

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a refuzat categoric ideea aderării Ucrainei la NATO. Noua coaliție de guvernare din Ucraina anunțase vineri că unul din scopurile primordiale ale politicii de la Kiev va fi renunțarea la statutul de țară neutră și aderarea la Alianța Nord-Atlantică. În același timp, Moscova a cerut Occidentului garanții că Ucraina nu va fi primită în NATO.  Într-un interviu acordat revistei Spiegel, Steinemeier a subliniat că „rămâne valabil ce am spus deja cu luni bune înainte. Văd o relație de parteneriat între NATO și Ucraina, dar în niciun caz nu se pune problema unei aderări”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.