Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

5 motive pentru care PNL a făcut o achiziție proastă în persoana lui Mihail Neamțu

neamtu

Mihail Neamțu a fost primit cu brațele deschise în PNL. Adeziunea sa a fost semnată de însuși Ludovic Orban. Totuși, racolarea lui Neamțu este, probabil, o idee greșită. Din mai multe motive

Dl Neamțu are în spate o istorie de eșecuri

Eșecul „principal” este acel al partidului pe care l-a fondat, Noua Republică. Construit la început ca un vehicul pentru Traian Băsescu în cazul în care ar dori să se despartă de PDL, partidul Noua republică s-a văzut eclipsat inițial de Mihai-Răzvan Ungureanu și apoi de către decizia lui Băsescu de a fonda PMP.

Celălalt eșec, mai subtil, este eșecul intelectualilor conservatori de inspirație americană de a construi o ideologie care să se poată atașa de conservatorismul social al societății românești. Acest proiect a debutat după ce Traian Băsescu a făcut două lucruri: a mutat PD în PPE și a sedus intelectualitatea de dreapta. Din acest proiect s-au născut FCD, NR, ICCD, FN, M10 și PM10. Dacă nu mai știți ce înseamnă toate aceste acronime, nu e nimic. Oricum, instituțiile din spatele inițialelor s-au canibalizat între ele până nu a mai rămas piatră pe piatră.

Dl Neamțu este, cel puțin, excentric

Noua Republică, spun nemulțumiții, s-a destrămat din cauza pretențiilor liderului. Apoi, Mihail Neamțu a lucrat pentru Herbalife, o companie acuzată în mai multe state că rulează o schemă piramidală.

Între timp, dl Neamțu a publicat idei și teme care nu cadrează neapărat cu cineva care dorește sa revină în politică. A scris despre pornografie și masturbare și despre pusilanimie (nu căutați în DEX că nu are rost). A scris despre cum să seduci o prințesă de 18 ani și altele care nu îmi vin acuma în minte. Desigur, este întrutotul dreptul său să scrie orice. Dar, obiectiv vorbind, nu sunt genul de texte care lansează o carieră politică.

Ah, și a avut în tinerețe simpatii legionare, uitasem să spun.

Dl Neamțu este cunoscut

Sa fim serioși, există în partide personaje mult mai nepotrivite decât Mihail Neamțu. Dar Neamțu este relativ cunoscut. Sondaje despre el se găsesc cu greu, dar înțeleg din presă că la un moment dat avea o notorietate de 32%. Aceasta trebuie să fi scăzut în timp. Dar putem presupune că în continuare numele sună cunoscut pentru 25-50% din electoratul PNL.

Dl Neamțu este trumpist

Mihail Neamțu este conservator. Nu liberal, ci conservator. Pe lângă asta, a scris o carte în care își declară simpatia entuziastă pentru Donald Trump. Ori, președintele SUA vine în mod ferm din zona iliberală a conservatorismului. Trump a făcut eforturi să blocheze libertatea de circulație (inclusiv pentru posesori de green cards). A contestat libertatea de exprimare a presei. A șubrezit (se pare) statul de drept care stă la baza asigurării libertăților. A tratat cu neglijență ordinea internațională care permite supraviețuirea statelor de drept. Practic, prin adeziunea la trumpism, Neamțu este în afara valorilor promovate tradițional de PNL și chiar PPE.

Citiți și:

Dealtfel, partidul său, Noua Republică, s-a aliat nu cu PPE ci cu AECR, un partid mai degrabă eurosceptic, din care fac parte Conservatorii Britanici dar și AKP-ul lui Erdogan.

Gestul PNL poate fi citit ca unul simbolic

După ce PNL a schimbat garda, toată lumea așteaptă indicii privind viitorul curs al partidului. PNL deja s-a restartat cu o garnitură conservatoare, oarecum străină de valorile electoratului mai tânăr, educat și urban care constituia odată coloana vertebrală a partidului.

Citiți și:

La suprafață, cel puțin, adoptarea lui Mihail Neamțu pare să întărească această tendință a PNL de a-și ignora vechiul electorat.

 

Acuma că am văzut costurile aduse de atragerea lui Mihail Neamțu, timpul ne va arăta și care sunt beneficiile. Dacă istoria este un ghid pentru viitor, putem deja zice că nu vor fi foarte mari.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.