Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

6 motive pentru care Ponta a pierdut alegerile

barbu

La prima vedere, victoria lui Klaus Iohannis pare surprinzătoare. Analiza felului în care s-a votat în ţară şi în străinătate arată că nu este deloc aşa. Nu votul din străinătate a fost decisiv. Există cel puţin şase motive pentru care Victor Ponta a pierdut alegerile.

1. Ponta a pierdut în multe zone în care câştigase în primul tur

- Sunt şapte judeţe (Suceava, Iaşi, Tulcea, Constanţa, Prahova, Caraş Severin, Ilfov), plus municipiul Bucureşti, în care Victor Ponta a pierdut, deşi în primul tur câştigase.

2. Iohannis a câştigat mult mai clar în propriile fiefuri electorale

- Victor Ponta şi Klaus Iohannis şi-au împărţit victoriile pe judeţe. Diferenţa s-a făcut în altă parte. Iohannis a câştigat în judeţe ca Sibiu, Cluj, Alba cu procente în jur de 70%, ceea ce Victor Ponta nu a reuşit în propriile fiefuri.

3. Ponta a pierdut bătălia electorală din Bucureşti

- Se spune că dăcă vrei să câştigi alegerile prezidenţiale e esenţial să ieşi învingător la Bucureşti. Primul tur a fost câştigat de Ponta. Situaţia s-a inversat în turul doi, Iohannis câştigând la o diferenţă asemănătoare cu scorul înregistrat pe ţară între cei doi.

4. Iohannis a câştigat bătălia electorală din mediul online

- Tot ce a însemnat mediul online (site-uri de ştiri, ziare, reţele de socializare) a fost controlat şi manevrat în beneficiul electoral al lui Klaus Iohannis.

5. Vot masiv anti-Ponta în străinătate

- Tema problemelor cu votul din strănătate a fost folosită cu succes împotriva lui Victor Ponta, în ciuda faptului că românii din diaspora au reuşit să voteze într-un număr de trei ori mai mare decât la primul tur şi asta datorită măsurilor luate de Guvernul Ponta.

6. Victor Ponta nu a reuşit să îi atragă pe nehotărâţi

- Faţă de primul tur au venit la vot peste un milion de români. Aceştia, care pot fi încadraţi în categoria nehotărâţilor, au înclinat balanţa în mod decisiv în favoarea lui Klaus Iohannis.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.