Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

60.000 de copii vor beneficia anual de drepturi egale la învăţătură!

O prioritate PNL realizată cu sprijinul Guvernului Cioloș: finanțare de bază egală pentru toți elevii din învățământul de stat și privat!

content-image

De cinci ani de zile Guvernele au ocolit prevederile Constituției și ale Legii Educației Naționale de a acorda aceeași subvenție de bază pentru școlile particulare şi confesionale de la bugetul de stat, la fel ca pentru învăţământul preuniversitar obligatoriu de stat. PNL a impus si urmărit această temă, iar de astăzi LEGEA se aplică.

Conform art. 32 din Constituţia României tuturor cetățenilor români li se asigură “dreptul la învățătură”. Legea Educației Naționale spune că „Statul român asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învățământ fără nicio formă de discriminare”. Din nefericire, de cinci ani de zile, peste 60.000 de elevi/anual, care învățau în şcoli private sau confesionale au fost privați de prevederile legale.

În ultimii trei ani, am reclamat la CNCD discriminarea elevilor care învață într-o școală privată sau confesională. Am susţinut în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor şi în plenul Parlamentului un proiect de lege pentru a NU PROROGA TERMENUL DE APLICARE A LEGII. Succesul a venit în sesiunea trecută și, la mai bine de 7 luni de zile, au fost elaborate normele metodologice de acordare a costurilor standard per elev/preşcolar și a fost aprobată această Hotărâre de Guvern!

Astfel, finanţarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat particular şi confesional.

Am speranța că lucrurile se vor îndrepta, atât în învățământul românesc, cât și în întreaga societate. Tot ceea ce trebuie să facem este să fim perseverenți și să urmărim interesele sistemului de educație, ca temelie la reușita societății prin educație!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.