Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A acoperit SRI jaful de la ANRP?

evz.ro
dna

Doamna Laura Codruţa Kovesi, în calitatea sa de şef DNA, a făcut o dublă afirmaţie, care i-a întărit, de îndată, coloana vertebrală unei alte doamne, Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL. Şi anume că, deşi, până în prezent, au fost deschise patru dosare grele legate de restituiri, în realitate, numărul acestora depăşeşte 200. Iar diferenţa ar fi fost ţinută în nelucrare de vechiul DNA.

Există, prin urmare, un DNA vechi şi un DNA nou. DNA vechi a fost condus de Daniel Morar. Astăzi, judecător la Curtea Constituţională. DNA-ul nou este condus de Laura Codruţa Kovesi. Care, mâine, cine ştie, dacă nu va ajunge cumva preşedintele României. Ei bine, vechiul DNA a ţinut la sertar peste 200 de dosare grele, numai şi numai din perspectiva restituirilor. Tot la aceste restituiri mă voi referi şi eu.

Citește și: EXCLUSIV - De ce a fost respinsă înregistrarea Mişcării Populare/ DOCUMENT

Poate că ar fi bine să existe ceva transparenţă din acest punct de vedere. Victor Ponta, atunci când a fost premier şi a revoluţionat, în felul său, acest capitol al restituirilor, spunea că statul nu mai poate face faţă. Că dacă ar plăti pe loc, totalul acestor restituiri s-ar ridica la circa 15 miliarde de euro. Dar nu ştim, sau eu unul nu ştiu, cât s-a restituit până în prezent. În ce valoare? Ar fi interesant de aflat.

Putem însă să facem, desigur, cu aproximaţie, unele estimări. Dacă dosarele DNA sunt reale, cele patru de până acum, rezultă fraude în valoare de câteva miliarde de euro. Dacă sunt 200 de dosare, în total, încă nelucrate, atunci ar trebui, mergând pe această logică, să fie vorba de fraude care s-ar ridică, până în prezent, la circa o sută de miliarde euro. Puţin sub PIB-ul României. Pe măsură ce trece timpul, recuperarea acestor prejudicii devine imposibilă. Nu de alta dar infracţiunile dacă s-au produs se prescriu după un număr de ani. Iar banii negrii care au rezultat s-au disipat în baza principiului vaselor comunicante.

Citește și: Elena Udrea, reacție nervoasă după ce procurorii i-au interzis partidul lui Băsescu: Ce anunță

Din cele patru dosare ANRP, cât de cât soluţionate, rezultă că adevăraţii proprietari – atunci când aceştia au fost adevăraţi – şi-au vândut drepturile litigioase unor băieţi deştepţi care s-au aflat într-o bună relaţie cu oameni politici, cu procurori, cu judecători, cu primari şi cu prefecţi. Adevăraţi proprietari s-au ales cu mai nimic, în timp ce intermediarii au luat, uneori, de zeci de ori mai mult decât valoarea bunului recuperat. Practic, oamenii au fost naţionalizaţi a doua oară. Uriaşa diferenţă rezultată a fost împărţită. Frăţeşte. O  bună parte a rămas la băieţii deştepţi. O altă bună parte a constat în plata traficului de influenţă. Pentru ca să aibă loc restituirea. A treia parte bună a fost utilizată, atunci când a fost cazul, pentru falsificarea actelor şi pentru a ajuta autorităţile să închidă ochii. Şi să nu observe evidenţa. A patra parte s-a dus direct în campaniile electorale.

Această teribilă suveică a restituirilor frauduloase sau nefrauduloase, dar în paguba proprietarilor şi în “beneficiul” unor funcţionari publici sau oameni ai legii, s-a dezvoltat sub regimul Traian Băsescu. Şi a fost în beneficiul oamenilor acestui regim.

Citește și: O tânără umblă goală printre mașini / VIDEO

Dar ce aflăm acum de la şefa DNA? Cum că cele mai multe dosare au fost ţinute la sertar. Adică, fostul DNA a încercat muşamalizarea lor. Dar fostul DNA, ca şi noul DNA, era lăudat din toate părţile. Pentru lupta să anticorupţie. Pentru performanţele sale. Pentru neimplicare politică. Iar acum, rezultă că lucrurile nu au stat aşa. Că vechiul DNA sau măcar o parte din vechiul DNA s-a făcut înfrăţit cu hoţii.

Pe de altă parte, ne spune tot doamna Laura Codrurta Kovesi,numărul real al dosarelor este de peste 200. Nu este, în sine, scandaloasă această cifră?

Citește și: INCREDIBIL Torționarul Ion Ficior e cel care a găsit cadavrul Mălinei Olinescu / VIDEO

Aceste afirmaţii, care au determinat-o pe Alina Gorghiu să-şi iasă din pepeni şi să ceară socoteală sub forma unor necesare precizări, ar trebui să scoată lumea în stradă. Pentru că, mergând pe logica expusă mai sus, care este greu, dacă nu cumva imposibil de combătut, rezultă cea mai uriaşă gaură în bugetul public făcută vreodată. Într-un timp atâta de scurt. Şi într-un singur domeniu. Pagubă suportată de toţi cetăţenii. Şi de cei care, ipotetic, ar ieşi în stradă şi de cei care, tot ipotetic, nu ar ieşi în stradă.

Păi dacă aşa stau lucrurile, cel care a condus vechiul DNA ar trebui să fie primul dintre cei traşi la răspundere. Dar ce se întâmplă cu altă instituţie? Cu SRI. Care şi el în bilanţuri stat foarte bine. Păi ce o fi făcut SRI în cazul celor peste 200 de dosare de restituiri despre care vorbeşte şefa DNA? o fi dormit? Sau o fi acoperit? Acolo, numitorul comun este nimeni altul decât generalul cu patru stele Florian Coldea.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Citește și: B1 TV dă lovitura: A transferat 3 nume grele din TVR

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.