Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A fost descoperită cea mai vastă escrocherie internaţională

escroc

Anchetatori olandezi şi americani au anunţat că au descoperit o vastă escrocherie internaţională pe cale poştală, care a permis sustragerea mai multor milioane de euro de la sute de mii de persoane care credeau că au câştigat la loterie, relatează AFP.

Serviciul de informaţii şi de anchete fiscale (FIOD), în colaborare cu Ministerul Justiţiei din SUA (DOJ), au efectuat percheziţii în zece locuri din Olanda.

Citește și: Un bărbat a fost rănit de o rachetă…antigrindină: Cum a fost posibil

Şase societăţi olandeze sunt suspectate că ar fi jucat un 'rol de facilitator' în această fraudă prin mesaje false care datează din 2012, a indicat FIOD într-un comunicat.

'Aceste scrisori, adresate personal destinatarilor, îi făceau pe aceştia din urmă să creadă că au câştigat un premiu', că au câştigat la loterie sau că au primit o sumă de bani pe o linie 'caritabilă', a explicat FIOD.

Citește și: A donat spermă în timpul facultății, iar acum își numără copiii: La câți a ajuns

Pentru a-şi primi câştigul, victimele - aflate în SUA, Franţa, Japonia - trebuiau să trimită o sumă de 20-45 euro sau un cec la o căsuţă poştală în Olanda. În total, anchetatorii au identificat 300 de numere diferite de căsuţe poştale olandeze implicate în această reţea.

În timp ce societăţile respective păstrau probabil o parte din bani 'în chip de plată pentru serviciile aduse', cea mai mare parte din pradă era transferată în conturi bancare aparţinând principalilor presupuşi infractori 'care nu locuiesc probabil în Olanda', au adăugat anchetatorii.

Citește și: În acest restaurant se intră doar DEZBRĂCAT: Unde se află localul

Razia a permis confiscarea a sute de mii de scrisori frauduloase, mii de plicuri conţinând bani lichizi şi cecuri, documente administrative, precum şi o jumătate de milion de euro cash, ceasuri scumpe, lucrări de artă şi maşini. Conturi bancare au fost, de asemenea, îngheţate.

În SUA, DOJ a depus o plângere împotriva a două dintre societăţile suspecte şi a unui director olandez în numele a sute de mii de victime. Unii americani au trimis peste 18 milioane de dolari (16,13 milioane de euro) în fiecare an în cadrul acestei fraude masive.

Citește și: Dan Bittman și cei de la Holograf au pozat goi / VIDEO

Ancheta a început la sfârşitul anului 2015 în urma interceptării şi confiscării unei mari cantităţi de scrisori suspecte prin vama aeroportului Schiphol din Amsterdam.

Serviciul antifraudă îi sfătuieşte pe cetăţeni - în special pe persoanele vârstnice şi vulnerabile - să fie atenţi: 'Escrocii acţionează uneori într-un mod atât de profesionist încât poate fi dificil să se observe o fraudă', scrie agerpres.ro.

Citește și: Iată cum se poartă ia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.