Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început Operațiunea Trandafirul. Mize și implicații... și posibili autori

pastelurilenaturii.blogspot.ro
trandafir

O operațiune foarte interesantă a debutat ieri. Concomitent în mai multe organe de presă centrale a fost aruncată o informație care apoi s-a rostogolit cu mare viteză în mai toată presa - ”Primarul general Gabriela Firea a început războiul în PSD pentru a prelua puterea”.

Vezi și: SURSE - PNL negociază revenirea lui Crin Antonescu

Probabil că o astfel de știre nu ar fi mirat pe nimeni dacă ar fi apărut imediat după alegeri. Atunci se făceau previziuni, scenarii despre evoluția PSD și o astfel de teorie intra în șirul celor care se fac după orice alegeri - steaua în urcare a partidului se duce sus de tot și sparge tot ce prinde în cale.

Dar nu a fost așa! Informația/știrea/analiza apare chiar în pre-ziua unei ședințe foarte importante a PSD - Comitetul Executiv Național de la Vaslui. Important pentru că se vor stabili criteriile pentru listele pentru alegerile parlamentare și se vor rearanja lucrurile în mai multe filiale. Mai sunt și alte aranjamente de tranșat în interiorul partidului, dar nu trebuie uitată nici politica de alianțe și pașii până la alegeri.

Ori tocmai în acest cadru informațiile/știrile/analizele care o dau pe Gabriela Firea viitorul șef al PSD par stridente și nu cadrează deloc cu tabloul general.

Citește și: Cel mai recent sondaj înainte de parlamentare: La cât a ajuns diferența dintre PSD și PNL

Surse din cadrul social-democraților susțin însă cu situația ar sta cu totul altfel. Actualul primar general se concentrează pe Primăria Capitalei și va coordona cel mai probabil activitățile politice din această zonă: ”Relațiile dintre Gabriela Firea și președintele Liviu Dragnea sunt mai bune ca oricând și felul în care s-au lansat ieri informațiile ne-au arătat că este vorba de o operațiune de spargere a unității partidului și pare coordonată de oameni din interior cu unii din exterior”, susține un important membru al BPN al PSD.

Aceași surse susțin că ținta primarului general ar fi transformarea Capitalei și eventual obținerea unui nou mandat.

Care să fie miza și cine să fie cei care au coordonat acțiunea?

Miza e una simplă - tradiția balcanică a noului șef care vrea musai să își doboare predecesorul. Vezi Mircea Geoană cu Ion Iliescu și Adrian Năstase, vezi Victor Ponta cu Mircea Geoană... Numai că în acele cazuri era vorba de oameni care au pierdut cea mai înaltă competiție electorală a țării și nu o situație ca cea de azi în care Liviu Dragnea la conducerea PSD a obținut rezultate pe care PSD nu le-a mai obținut niciodată - toată Capitală și o ofensivă foarte importantă în țară.

Ce s-a sperat?

Vezi și: Alegeri SUA 2016 ANALIZĂ de DISCURS: Donald Trump vs. Hillary Clinton - Noua dualitate ideologică

Că vor urma declarații publice sau cel puțin scurgeri de informații privind o inflamare a relațiilor dintre Dragnea și Firea. Și de aici o poziționare a liderilor partidului care să ducă la un conflict major care să țină PSD-ul ocupat cu o bătălie internă pentru putere care să ”julească” în plin procentele bune obținute la locale.

Cine a făcut-o?

Aici lucrurile sunt puțin mai nuanțate. După cum a fost lansată operațiunea pare că e lansată din afara partidului cu sprijin din interior. Cine din interior? Cel mai probabil e vorba de vreun nemulțumit/i de politica de schimbare profundă a partidului lansată de Liviu Dragnea - aducerea in prim-plan de figuri noi, de oameni cu priză la electorat și de primenire a tuturor structurilor de sus până jos.

Cum arată tabloul

În acest moment avem un PSD singur pe partea stângă. A scăpat de orice asociere cu vreun alt partid și e foarte posibil ca această politică a lui Dragnea să ducă la succes electoral. Pe partea dreaptă avem o mare bătălie cu PNL, PMP, ALDE, USB/USR și pomelnicul poate continua.

Dacă cele pomenite mai sus vor intra în noul Parlament situația va fi complicată. Putem avea o guvernare PSD + ...... sau PNL + tot ce e pe dreapta în Parlament (eventual și UDMR). Asta dacă ținem cont de declarațiile liderilor PSD și PNL care au declarat public că nu vor face împreună nici un guvern.

La cum stau lucrurile acum o guvernare PSD+ALDE+UDMR e foarte posibilă. La fel de posibilă pare și o guvernare PNL+PMP+UDMR+Minorități. Surprizele pot însă apărarea...

Până atunci ne putem distra cu diverse scenarii și scenarite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.