Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit marele scriitor turc Yasar Kemal

Scriitorul turc Yasar Kemal, unul dintre giganţii literaturii turce tradus în lumea întreagă, a murit sâmbătă într-un spital din Istanbul la vârsta de 92 de ani, informează media turce, citate de AFP. 

Spitalizat din luna ianuarie, Yasar Kemal a murit în urma unor complicaţii survenite după o infecţie pulmonară, agravate de aritmia cardiacă de care suferea, au explicat medicii, citaţi de agenţia de presă guvernamentală Anadolu. 

Născut în 1923 la Osmaniye, în sudul Turciei, el a cunoscut succesul de la primul său roman, "Şoimul meu, Memed", scris în 1995, care a fost tradus în peste 40 de limbi şi care l-a impus rapid pe scena literară internaţională. 

Yasar Kemal a primit numeroase premii şi numele său a fost menţionat frecvent că ar fi favorit să devină primul scriitor turc care va primi premiul Nobel pentru literatură, o distincţie care a venit în cele din urmă în 2006 pentru Orhan Pamuk. 

De origine kurdă, el a fost şi un artist militant, angajat în sprijinul cauzei kurde, ceea ce i-a adus numeroase procese, o pedeapsă cu închisoarea după o lovitură de stat militară în 1971 şi un exil de câţiva ani în Suedia. 

"Tristeţea este imensă în inimile noastre. Turcia şi umanitatea au pierdut un mare suflet", a scris sâmbătă pe contul său de Facebook ministrul turc al culturii, Omer Celik.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.