Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit regizorul portughez Jose Fonseca e Costa

lumanare doliu

Regizorul portughez Jose Fonseca e Costa, unul din pionierii mişcării antifasciste "Cinematograful nou", a murit duminică, la vârsta de 82 de ani, într-un spital din Lisabona, a anunţat producătorul său, Paulo Branco, citat de AFO. 

Potrivit presei portugheze, cineastul a murit în urma unei pneumonii. 

"În pofida bolii, a ţinut să continue filmările la ultima sa peliculă, 'Axilas', bazată pe o nuvelă a scriitorului Ruben de Fonseca, pe care aproape că a terminat-o", a declarat Paulo Branco agenţei de presă Lusa. 

Născut în 27 iunie 1933 în Huambo (Angola), Jose Fonseca e Costa a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Lisabona între 1951 şi 1955, consacrându-se apoi celei de-a şaptea arte. Ca opozant al regimului dictatorial al lui Salazar, el a fost închis de poliţia politică în 1960, plecând anul următor în Italia, unde a fost asistentul cineastului Michelangelo Antonioni. 

Întors în Portugalia în 1964, regizorul a fondat Centrul portughez de cinematografie şi a început să filmeze documentare şi filme publicitare, trecând apoi la filme artistice. 

Cele mai importante filme ale sale sunt "O Recado" (1972), "Os Demonios de Alcacer Quibir" (1977) şi "Cinco Dias, Cinco Noites" (1996). Marele public îşi aminteşte însă cel mai bine filmul "Kilas, o Mau da Fita" (1981), unul dintre cele mai mari succese populare ale cinematografiei portugheze, încheie AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.