Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A RECUNOSCUT tot în fața procurorilor: 3 ani de închisoare, senator implicat

catuse

Viorel Maftei, fost preşedinte al Judecătoriei Paşcani, aflat la pensie, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT şi a acceptat să fie condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, el fiind acuzat că a intervenit la un magistrat de la Curtea de Apel Iaşi, pentru rezolvarea unui dosar în care erau implicaţi doi membri ai clanului Nunucă.

Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în ianuarie 2015, doi membri ai familiei Nunucă - Constantin Nunucă, zis 'Dafin', şi Elena Nunucă, zisă 'Vişi' - au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Iaşi la câte trei ani închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

Având în vedere faptul că Elena şi Constantin Nunucă urmau să fie încarceraţi, aceştia au pus la cale un plan, împreună cu fiul lor, Constantin - Dafin Nunucă, zis 'Beny', care să le asigure, în primul rând, o viaţă cât mai uşoară în penitenciar şi, în subsidiar, eliberarea cât mai rapidă.

Pe 21 ianuarie 2015, Constantin Nunucă, zis 'Dafin', şi Elena Nunucă au depus la Curtea de Apel Iaşi o contestaţie în anulare, după care împreună cu fiul lor au făcut demersuri pentru a-l influenţa pe judecătorul Dan Anton, căruia i se repartizase spre judecare acea contestaţie.

Citește și: Madonna ȘOCHEAZĂ din nou: Ce a putut să facă pe scenă / VIDEO HOT

Membrii familiei Nunucă au decis iniţial să îl abordeze direct pe Dan Anton, deplasându-se la domiciliul acestuia, pentru a-i oferi suma de 200.000 de lei şi a obţine o soluţie favorabilă. Ei au renunţat apoi la abordarea directă a judecătorului şi au decis să ia legătura cu Viorel Maftei, fost preşedinte al Judecătoriei Paşcani şi ulterior al Judecătoriei Târgu-Neamţ. Familia Nunucă a luat în calcul faptul că Viorel Maftei a lucrat împreună cu Dan Anton, relevă documentul citat.

"Mai mult decât atât, inculpatul Maftei Viorel a afirmat în discuţiile cu membrii grupului infracţional organizat despre Anton Dan: 'Eu l-am învăţat să trăiască în viaţă, să mănânce pâine!' (discuţia dintre Nunucă Constantin-Dafin, zis Beny, şi Nunucă Constantin, zis Dafin, din data de 05.03.2015), precum şi: 'Când eu eram şeful lui, el tot şeful îmi spune! Şeful nu am ce să fac că eşti tu! Că dacă era altcineva nici nu discutam!' (discuţia dintre Nunucă Constantin-Dafin, zis Beny, şi Nunucă Constantin, zis Dafin, din data de 05.03.2015)", se arată în documentul procurorilor.

Citește și: Aceștia sunt porcii răsfățati pentru a satisface nevoile japonezilor de carne superioară

Ulterior, la data de 23 februarie 2015, Constantin - Dafin Nunucă îi comunică telefonic tatălui său că a avut prima întâlnire cu Viorel Maftei, respectiv: "Am fost eu şi...ţiganul"... "La ăla bătrân"..."I-am dat 10 milioane"... "I-am pupat mâna..."... "Am zis că-i dau 200 lui", şi a primit asigurări că va merge să vorbească cu judecătorul Dan Anton.

Pe 5 martie 2015, Viorel Maftei a luat legătura telefonic cu Dan Anton, în vederea stabilirii unei întâlniri pentru o discuţie, iar anchetatorii spun că, din convorbirea celor doi, a rezultat faptul că Dan Anton îl considera pe Viorel Maftei mentorul său.

Citește și: STUDIU Anumite virusuri sunt mai ‘blânde’ cu femeile decât cu bărbații

În data de 16 martie 2015, Viorel Maftei şi Dan Anton s-au întâlnit într-un restaurant din municipiul Paşcani, în timp ce membri ai clanului Nunucă stăteau la o masă alăturată. La plecare, Dan Anton a mers şi a dat mâna cu doi membri ai familiei Nunucă. Constantin - Dafin Nunucă a ieşit din restaurant şi i-a sărutat mâna lui Viorel Maftei, gest care apare într-o fotografie aflată la dosarul întocmit de DIICOT.

Din cercetări a rezultat că Constantin - Dafin Nunucă i-a dat lui Viorel Maftei aproximativ 10.000 de lei, în mai multe tranşe, pentru a-l influenţa pe judecătorul Dan Anton.

Citește și: Motivul pentru care femeile ÎNȘALĂ: Cum arată partenerul care e înșelat

Totodată, Constantin - Dafin Nunucă i-a dat lui Viorel Maftei, în data de 4 aprilie 2015, mai multe produse alimentare, constând în curcani şi sticle de vin. Din declaraţia lui Maftei, rezultă că el l-a apelat pe Dan Anton pentru a-l întreba dacă este interesat de nişte produse alimentare, însă acesta nu a răspuns la telefon, astfel încât a restituit a doua zi partea de carne care era destinată judecătorului.

Pe 13 mai 2015, judecătorul Dan Anton a respins contestaţia în anulare depusă de Elena Nunucă şi Constantin Nunucă, după care Viorel Maftei a restituit o parte din banii primiţi pentru a face trafic de influenţă pe lângă judecătorul Dan Anton (aproximativ 8.000 de lei). De asemenea, Viorel Maftei a mai restituit o altă parte din bani, însă el a rămas cu produsele alimentare şi suma 500 lei.

Citește și: ȘOC la McDonald’s! S-au scumpit toate produsele: Iată noile prețuri

În data de 13 iunie 2015, Viorel Maftei a fost reţinut de procurorii DIICOT şi plasat de judecători în arest la domiciliu. Ulterior, fostul judecător şi-a recunoscut vinovăţia, fiind de acord să fie condamnat la trei ani închisoare sub supraveghere. Dosarul de urmărire penală şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise Tribunalului Iaşi.

Separat de acest dosar, Dan Anton a fost pus sub acuzare de DNA şi trimis în judecată în iunie 2016, alături de fostul senator Teodor Haucă, pentru mai multe fapte de corupţie, printre care şi trafic de influenţă. Dan Anton a fost suspendat din funcţie de CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.