Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abia acum s-a aflat: Ce ştia Barack Obama despre legăturile lui Donald Trump cu Rusia

trump putin

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite ale Americii (SUA) l-a avertizat pe fostul preşedinte Barack Obama încă din august 2016 că Vladimir Putin a ordonat acte de piraterie informatică în cazul Partidului Democrat, în scopul de a-i face rău candidatei Hillary Clinton şi de a-l ajuta pe contracandidatul ei republican, Donald Trump, a relatat vineri cotidianul The Washington Post, citat de AFP. Bănuielile planau deja asupra Rusiei în iulie 2016, când mesaje furate de la Partidul Democrat au fost difuzate de către WikiLeaks în ajunul Convenţiei Democrate, conform Agerpres.

Citeşte şi: Mesajul lui Emmanuel Macron după întâlnirea cu Klaus Iohannis:Ce a spus preşedintele Franţei / VIDEO

Dar Washington Post relatează acum cu detalii despre alerta lansată de către serviciile americane de informaţii către Casa Albă cu mai multe luni înainte ca Washingtonul să acuze public, pe 7 octombrie 2016, cele mai înalte eşaloane ale puterii ruse că au pus la cale acte de piraterie informatică. Abia în ianuarie 2017 SUA l-au acuzat îndeosebi pe preşedintele rus că a încercat să destabilizeze sistemul electoral american, să submineze şansele lui Hillary Clinton şi să contribuie la cele ale lui Trump.

Citeşte şi: Decizie de ULTIMĂ ORĂ a celor de la RATB: Se suplimentează parcul de vehicule în perioada caniculei

Potrivit cotidianului, încă din august 2016, Obama a pus Casa Albă pe picior de război în cel mai mare secret, ordonându-le serviciilor de informaţii şi de securitate să obţină cât mai multe date şi să întocmească o listă cu posibile represalii, de la sancţiuni economice şi până la atacuri cibernetice. The Washington Post povesteşte că, înainte de avertismentul formulat direct de către Obama către Putin în marja unui summit în septembrie 2016 în China, şeful CIA, John Brennan, l-a sunat pe 4 august pe omologul său din serviciile secrete ruse FSB, Alexandr Bortnikov, pentru a-l avertiza. Pe 31 octombrie a fost trimis un mesaj Moscovei pe un canal securizat pentru a avertiza că este inacceptabilă orice interferenţă în scrutinul din 8 noiembrie din SUA.

Dar Obama, cum s-a relatat mai înainte, era reticent la ideea de a riposta înainte de alegeri, de teamă ca nu cumva Rusia să lanseze atacuri în ziua scrutinului şi ca orice acţiune să fie interpretată politic de către republicani. În cele din din urmă, Obama a autorizat pe 29 decembrie adoptarea de sancţiuni împotriva Moscovei, respectiv expulzarea a 35 de spioni sub acoperire diplomatică, închiderea a două reşedinţe diplomatice ruse în SUA şi sancţiuni economice împotriva serviciilor secrete ruse. Tot în secret, Obama ar fi autorizat o operaţiune ultrasensibilă comună cu CIA, NSA şi comandamentul cibernetic american, ce ar fi constat în implantarea în infrastructurile ruseşti a unor coduri malware latente care pot fi apoi declanşate în caz de escaladare. Potrivit Washington Post, nimic nu arată că acest ordin al lui Obama ar fi fost anulat de către succesorul său, Donald Trump.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.