Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Absenteismul la vot, marea problemă al alegerilor parlamentare din Franţa

rfi.fr
franta, alegeri

Absenteismul ar putea atinge un nou nivel record în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare din Franţa, programat să aibă loc duminică, potrivit rezultatelor unui sondaj Odoxa pentru Franceinfo, publicat vineri, relatează Radio France, potrivit agerpres.

Astfel, circa 53% dintre francezi ar putea să nu se prezinte la urne în cel de-a doilea tur al alegerilor parlamentare. Dacă această previziune se confirmă, ar fi un record pentru alegerile prezidenţiale sau legislative în cadrul celei de-a cincea Republici. În primul tur de scrutin, la 11 iunie, 51,29% dintre francezi au absentat de la vot, deja un record, absenţa cea mai ridicată înregistrându-se în rândurile stângii, ale tinerilor, ale celor care au un loc de muncă şi ale muncitorilor.

Ruşii anunţă că l-au LICHIDAT pe liderul ISIS - FOTO

Potrivit sondajului, 48% dintre simpatizanţii stângii intenţionează să nu se prezinte la urne, 35% dintre susţinătorii dreptei afară de cei ai Frontului Naţional (FN), 61% dintre cei ai FN şi 35 de simpatizanţi "En Marche".

În rândul tinerilor, 61% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani şi 63% dintre cei cu vârste între 25 şi 34 ani.

În ceea ce priveşte categoriile profesionale, 58% dintre angajaţi şi muncitori ar urma să absenteze.

Referitor la motive, 27% din alegători au declarat că nu vor merge la vot, deoarece ei consideră că alegerile au fost jucate dinainte şi că "La République en marche" oricum va câştiga, în timp ce 24% nu se identifică cu proiectele sau personalităţile candidaţilor.

Schimb de focuri şi urmăriri ca-n filme pe străzile din Cancun. Există victime! - FOTO

Conform sondajului, circa 58% dintre cei intervievaţi - 6 din 10 francezi - au declarat că o largă majoritate "En Marche" în Adunarea Naţională (camera inferioară) va fi "un lucru rău", din moment ce mişcarea nu a obţinut decât o treime din voturi în primul tur al alegerilor parlamentare.

În aceste condiţii, 7 din 10 francezi sunt favorabili alegerilor parlamentare organizate pe baza sistemului proporţional, potrivit Francetvinfo.fr. "Dacă această preferinţă pentru sistemul proporţional nu este o noutate - 62% din electorat se pronunţase pentru un astfel de sistem în aprilie 2015 - procentul lor a crescut considerabil de la alegerea lui Emmanuel Macron la preşedinţia Republicii şi triumful său anunţat, dar nedorit la această magnitudine la alegerile legislative", conform aceluiaşi institut de sondare a opiniei publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.