Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academia de Ştiinţe moldoveană îi RĂSPUNDE lui Dodon: 'Româna este limba vorbită în R. Moldova'

Romania-Moldova

Academia de Ştiinţe moldoveană s-a pronunţat încă din 1994, printr-o decizie definitivă, asupra faptului că limba vorbită în Republica Moldova se numeşte limba română, a ţinut să reamintească secretarul-general ştiinţific al Academiei, Aurelia Hanganu, într-un interviu acordat recent pentru Europa Liberă, îndemnându-i pe cei care se lansează în speculaţii cu privire la limbă să nu vorbească despre ceea ce nu cunosc, potrivit Radio Chişinău.

Referitor la faptul că noul preşedinte moldovean, Igor Dodon, a schimbat denumirea limbii pe site-ul preşedinţiei din română în moldovenească, Aurelia Hanganu a subliniat că, prin gestul său, şeful statului a provocat indignare în rândul celor care se ocupă de filologie.

Citește și: Decizie istorică în privinţa zborurilor spaţiale: Ce se va întâmpla după explozia unei rachete

"Cazul Preşedinţiei este unul de lipsă de coerenţă şi de dorinţă de a accepta ceea ce zice Academia de Ştiinţe', a remarcat responsabila Academiei de Ştiinţe.

Potrivit Aureliei Hanganu, ceea ce se face este un fel de pedalare la infinit pe un subiect inutil, dar care creează zâzanie în păturile sociale şi care, de fapt, abate atenţia publică de la alte probleme. În plus, aceasta tensionează nu doar relaţia dintre Preşedinţie şi mediul academic, dar şi dintre preşedinte şi societate, în general, anunță Agerpres.

Generaţiile de după independenţa Republicii Moldova (1991) nu-şi mai pun problema limbii moldoveneşti sau a limbii române, mai spune Aurelia Hanganu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.