Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academicienii securităţii lui Oprea primesc indemnizaţii ILEGALE

ziuaveche.ro
ASSN

Să fii membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale, instituţie fondată la iniţiativa lui Gabriel Oprea, este o afacere profitabilă, doar că sumele pe care le încasează lunar membrii titulari au fost stabilite ilegal.

Înfiinţată printr-o lege din 2012, ASSN (iniţial Academia de Ştiinţe Militare) are printre membrii nume sonore din politică. Membrii Academiei primesc 2700 de lei net pe lună de la ASSN, deşi iniţiat indemnizaţia era echivalentă cu salariul mediu pe economie. Sumele au fost modificate în 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă care a urmat traseul parlamentar normal. De fapt, normal nu este tocmai termenul cel mai potrivit, pentru că procedurile au fost eludate grosolan, potrivit unor informaţii publicate de romanialibera.ro.

Prima cameră în care a fost dezbătută ordonanţa a fost Senatul. Senatorii nu au modificat articolul 26, care prevedea indemnizaţiile echivalente cu cele ale membrilor titulari ai Academiei Române. A doua cameră în care a fost dezbătută ordonanța de urgență a fost, Camera Deputaților, care a avut și rol decizional. Înainte ca proiectul de lege de aprobare să ajungă în plen, acesta a trecut prin dezbateri la comisii de specialitate. În Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, deputatul PNL Radu Zlati a depus un amendament care modifica tocmai articolul 26. Radu Zlati a cerut și a obținut de la colegii săi de comisie (în ședința din 17 martie 2015) să se revină la prevderea inițială, ca membrii titulari ai ASM să primească o indemnizație echivalentă cu salariul mediu pe economie.

În ciuda faptului că amendamentul a primit votul favorabil în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport și, prin urmare, trebuia să apară în textul proiectului de lege dezbătut în plenul Camerei Deputaților, acest lucru nu s-a întâmplat. În ședința de plen din 18 martie 2015, deputatul UDMR Szabo Odon i-a atras atenția președintelui Valeriu Zgonea că amendamentul lui Radu Zlati dispăruse fără urmă.

În ciuda argumentelor prezentate atât de deputatul Szabo Odon, cât și de deputatul PNL Ludovic Orban, președintele de ședință Valeriu Zgonea a făcut un singur compromis: a cerut votul deputaților pentru a tranșa problema. Practic, Zgonea a supus la vot dacă să se încalce legea (regulamentul Camerei Deputaților) prin acceptarea la dezbatere a unui proiect de lege care nu conținea amendamentele votate în comisiile de specialitate. Deși votul a fost strâns, Zgonea a câștigat: parlamentarii PSD şi ALDE au votat pentru ignorarea amendamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.