Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acesta e medicamentul cu care s-a dopat Maria Șarapova: La ce o ajuta și cât va fi suspendată

Maria Şarapova a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că a fost depistată pozitiv la Australian Open cu meldonium, substanţă interzisă de WADA pe 1 ianuarie 2016!

"Am luat prima dată substanţa în 2006, am avut mai multe probleme de sănătate în acea perioadă, aveam şi un deficit de magneziu. În plus, este un istoric familial de diabet. Am continuat să iau substanţa doar pentru că mă menţinea sănătoasă", a declarat Şarapova.

Şarapova a precizat că nu ştia faptul că Meldonium este o substanţă interzisă: "Am primit o scrisoare, la 22 decembrie, de la Agenţia Mondială Antidoping (WADA), privind modificările de anul viitor, unde vor avea loc testele şi un link către modificări. Nu m-am uitat pe acea listă. Sunt pregătită să-mi asum consecinţele, dar nu vreau să se încheie cariera mea în acest fel şi sper că voi avea o şansă de a juca din nou."

Citește și: Fără scăpare: Federația Internaţională de Tenis a anunțat PEDEAPSA pentru Maria Șarapova

Meldoniul este un remediu cardioprotector, normalizează metabolismul miocardului. Mecanismul de acţiune determină multiplele lui efecte farmacologice: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Meldonium este o substanţă antiischemică, ceea ce înseamnă că ajută irigarea la nivelul membrelor şi creierului. Se foloseşte în special în medicamentele pentru tratarea problemelor de inimă şi circulaţie a sîngelui.

Medicamentul pe care Maria Şarapova spune că îl ia de 10 ani se numeşte Mildronate şi este produs în Letonia. A fost introdus de WADA pe lista celor interzise pe 1 ianuarie 2016. „S-a dovedit că există atleţi care luau acest medicament special pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive„, se arată în comunicatul dat de WADA la introducerea acestei substanţe pe lista celor interzise.

Citește și: ȘOC în tenisul mondial: Maria Șarapova a picat testul DOPING / VIDEO

Oficialii WADA au pus meldonium pe lista de supraveghere încă din 1 ianuarie 2015, moment în care nu au anunţat nimic despre acest aspect. S-a considerat că numărul de sportivi care folosesc această substanţă este foarte mare, iar motivul nu poate fi altul decît îmbunătăţirea performanţelor sportive.

În 2013, meldonium a fost pentru prima dată pus în discuţie pentru o eventuală retragere de pe lista substanţelor permise.

Abebe Aregawi a ieşit campioană la 1.500 de metri, iar testele anti-doping au revelat uz de meldonium. Substanţa era în acel permisă, chiar dacă mulţi au cerut suspendarea din cauza cantităţii mari din corp. Aregawi şi-a păstrat medalia şi nu i-a fost retrasă nici după interzicerea substanţei, pe 1 ianuarie 2016.

Citește și: GAFĂ uriașă: Simona Halep apare în cel mai umilitor top din România / FOTO

Pe 5 februarie 2016, ciclistul rus Eduard Vorganov a fost suspendat pentru că a fost prins cu meldonium, la fel și atleta ucraineană Olga Abramova.

În ceea ce priveşte suspendarea rusoaicei, se pare că aceasta va fi de minimum 6 luni şi maxim un an. E varianta cea mai optimistă. Însă, cele mai multe voci vorbesc despre o suspendare de minimum 2 ani, dar care poate ajunge la 4 ani, dacă se va dovedi că rusoaica a luat voit acele medicamente cu scopul de a-și îmbunătăți performanța sportivă.

Citește și: Imaginile anului în presa din România! Cum a putut să apară Dana Grecu la Antena 3: Interzis minorilor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.