Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Achizițiile publice: obstacol sau oportunitate pentru companiile românești?

INACO – INIȚIATIVA PENTRU COMPETITIVITATE, ÎN PARTENERIAT CU CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE A ROMÂNIEI (CCIR) ORGANIZEAZĂ ÎN ZIUA DE 14 IUNIE A.C., ÎNCEPÂND CU ORA 10, LA CCIR BUSINESS CENTER, SALA AUREL GHIBUȚIU, CONFERINŢA CU TEMA „ACHIZIȚIILE PUBLICE: OBSTACOL SAU OPORTUNITATE PENTRU COMPANIILE ROMÂNEŞTI?”.

A G E N D A

9:30 – 10:00: Înregistrarea participanților;

Moderator: Andreea PAUL, Preşedinte INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate;

10:00 – 10:15 – Mihai DARABAN, Preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie a României
• Încurajarea creșterii ponderii companiilor românești în valoarea contractelor de achiziții publice;

Guvern

✓ Alexandru PETRESCU, Ministru, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat,
✓ Virgil-Alin CHIRILĂ, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor
Europene,
✓ Bogdan PUŞCAŞ, Preşedinte, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice,
✓ Silviu Cristian POPA, Președinte, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor,

Parlament

✓ Daniel Cătălin ZAMFIR, Preşedinte, Comisia economică, industrii şi servicii, Senatul României,
✓ Eugen-Orlando TEODOROVICI, Preşedinte, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Senatul României (TBC),

Autorități și instituții

✓ Aron Ioan POPA, Preşedinte, Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi a României,
✓ Grațiela GHEORGHE, Director, Direcţia Licitaţii şi Petiţii, Consiliul Concurenţei,
✓ Gabriel AVRAMESCU, Director general, Direcţia generală Investiţii, Achiziţii publice şi Servicii interne, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală,
✓ Monica Amalia RAŢIU, Conf. univ. dr., Departamentul de drept public, Facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti,
✓ Cristian ERBAŞU, Preşedinte, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Teme ale dezbaterilor:

• Noutăți cu privire la cadrul legislativ al achizițiilor publice;
• Modalităţi de simplificare a legislației în scopul facilitării accesului la procedurile de achiziţii publice;
• Clauze excesive care deformează concurența sau alte forme deficitare de organizare a achizițiilor publice;
• Corectitudine, Competiție, Transparență și Responsabilitate pentru elaborarea caietelor de sarcini.

Participanți: reprezentanţi ai companiilor, ai organizațiilor asociative ale mediului de afaceri și academic, instituţiilor financiare, consultanți şi specialişti, oameni de afaceri și mass-media.

Consecvente misiunilor asumate, INACO și CCIR înțeleg să valorizeze rolul de factor de moderaţie între decidentul politic şi mediul de afaceri, în încercarea constantă de a menține o punte permanentă de dialog între autorităţile publice şi companiile private în domeniile cu impact major asupra climatului economic, concurenței loiale, eficienței și stimulării investițiilor.

O creştere economică inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii reprezintă atât obiectivele Strategiei Europa 2020, cât şi dezideratul autorităţilor publice, evidențiat în cadrul Programului de Guvernare, inclusiv prin măsuri care să determine creşterea investiţiilor publice. Una dintre resursele necesare îndeplinirii acestor obiective o reprezintă simplificarea legislației privind achiziţiile publice prin facilitarea accesului companiilor româneşti la procedurile de achiziţii publice. În egală măsură, este de notorietate faptul că fluidizarea procedurilor de achiziții publice reprezintă un factor de stimulare a investiţiilor în infrastructură, eficiență energetică, IT&C, cercetare dezvoltare, inovație și educație ș.a. În efortul nostru comun ne propunem și să facilităm dialogul deschis, interactiv, între oamenii de afaceri și instituțiile publice responsabile să transmită noutățile cu privire la cadrul legislativ și normativ al achizițiilor publice, să înlăture licitațiile trucate, caietele de sarcini cu clauze excesive care deformează concurența sau alte forme deficitare de organizare a achizițiilor publice.

Scopul dezbaterii este acela de a identifica măsurile de simplificare a procedurilor de achiziţii publice, ca mecanism real de stimulare a investiţiilor şi de colaborare între mediul de afaceri şi autoritățile statului.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanţi de prim rang ai Parlamentului și Guvernului României, ai autorităţilor de reglementare și control, forurilor asociative, instituţiilor financiare, consultanților şi specialiştilor în domeniu, oameni de afaceri, universități și Academia Română.

Vă rugăm să confirmați prezența dvs la adresa de mail: office@inaco.ro sau tel: 0722.637.140.

Vă rugăm să luați în calcul programul dezbaterii din data de 14 iunie de două ore, între orele 10.00 și 12.00. Ne propunem să avem o dezbatere model de interactivitate, cu răspunsuri clare la problemele reale ridicate și vom depune toate eforturile necesare pentru a pune la dispoziția reprezentanților instituțiilor decidente în domeniu cât mai multe dintre întrebările mediului de afaceri privat participant.

Până acum s-au punctat unele realități. E timpul să ascultăm și mediul de afaceri, iar instituțiile publice să răspundă la provocările ridicate:

„Tipologiile identificate în anchetele noastre dovedesc că există vulnerabilităţi majore ale sistemului de achiziţii publice. Atribuirea contractelor sau plăţile aferente contractelor este condiţionată frecvent de primirea unor sume de bani. Se întocmesc, uneori, caiete de sarcini pentru a favoriza anumite firme.”

Laura Codruta Kövesi, Procurorul-şef, Direcţia Naţională Anticorupţie

 

„Avem un cadru de achiziții total nepotrivit pentru dinamica pe care organizarea de târguri o are. Avem 67 de târguri anuale, noi trebuie să punem pe SEAP, să stea 20 de zile lucrătoare. Lucrăm cu insituțiile abilitate pentru o nouă propunere de îmbunătățire a modului în care putem atribui contracte de servicii pentru ajutorarea acestor companii.”

Alexandru Petrescu, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

 

„Numărul de contestații reflectă viziunea firmelor privind modul în care statul face afaceri publice, felul în care autoritățile încredințează banul public.”

Silviu Cristian Popa, Preşedinte, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

 

„Achiziţiile publice au fost şi continuă să fie o componentă foarte importantă a activităţii oricărei instituţii sau autorităţi publice, întrucât, prin intermediul lor, respectivele instituţii şi autorităţi îşi procură produsele, serviciile şi lucrările de care au nevoie pentru a funcţiona în condiţii optime.”

Cosmin Şerbănescu, Preşedinte, Institutul Naţional de Control Intern din România

 

„Pe noi, Consiliul Concurenţei, ne interesează să nu existe discriminare, să permitem accesul cât mai liber companiilor care sunt interesate să participe la achiziţiile publice şi să nu lăsăm administraţia să intervină cu anumite măsuri care să limiteze accesul.”

Bogdan-Marius Chiriţoiu, Preşedinte, Consiliul Concurenţei

 

„Ca bancă cu un mandat specific de încurajare a dezvoltării economiilor de piaţă, considerăm lupta împotriva corupţiei un aspect crucial al acestui proces. Achiziţiile publice sunt cu siguranţă un sector unde există evidente sinergii.”

Matteo Patrone, şeful BERD pentru România şi Bulgaria

 

„Valoarea totală a prejudiciilor este de circa 400 de milioane de euro. Din cele 400 de milioane de euro, prejudicii în valoare de 40 de milioane de euro sunt în zona achizițiilor publice. De fapt, 9,3% din valoarea totală a prejudiciilor se regăsește în zona achizițiilor publice. ”

Cristina Breden, Director, Direcția de achiziții publice din cadrul Curții de Conturi

 

„Expertiza, eficiența și transparența modului în care se fac achizițiile publice au un impact direct în economie. Este vorba despre banii contribuabililor, iar sectorul privat trebuie să devină, din punctul nostru de vedere, un partener al autorităților publice.”

Stella Ronner-Grubacic, Ambasador, Regatului Țărilor de Jos în România

 

„Zona achiziţiilor publice rămâne una de interes pentru IPP. Ne interesează sistemic cum putem, printr-o rafinare a reglementărilor pe achiziţiile publice, să eficientizăm modul în care se cheltuiesc banii în România şi, prin asta, să dezvoltăm mai mult România.”

Institutul pentru Politici Publice

 

„Dat fiind că potențialul de creștere al economiei românești este afectat de trenarea redresării investițiilor publice şi a derulării reformelor structurale, ar trebui să se acționeze cu prioritate pentru remedierea problemelor care împiedică realizarea de progrese rapide în aceste domenii.”

Mugur Isărescu, Guvernator, Banca Naţională a României

 

„Investițiile și achizițiile publice ineficiente, o sarcină administrativă considerabilă și disponibilitatea redusă a serviciilor de e-guvernare reprezintă obstacole majore în calea stimulării creșterii economice și productivității. ”

Comisia Europeană, Raportul de țară al României din 2017

 

„Este foarte clar că nu avem timp de pierdut. Trebuie să urgentăm finalizarea documentațiilor, a procesului de licitație și a implementării proiectelor de infrastructură. Țin foarte mult la respectarea criteriilor de transparență, de eficiență și de corectitudine în folosirea banului public.”

Sorin Grindeanu, Prim-ministrul României

 

„Cauza nerealizării investițiilor în România nu este lipsa de capacitate administrativă în legătură cu întocmirea de proiecte, ci lipsa unei legislaţii coerente în materie de achiziţii publice.”

Viorel Ştefan, Ministrul Finanţelor Publice

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.