Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord cu Rusia: UE se poate încălzi la iarnă

UE-Rusia+1

UE, Ucraina şi Rusia au ajuns la un accord, joi seară, 30 octombrie, privind livrările de gaz pâna în martie anul viitor. Acordul a fost semnat la Bruxelles, după 7 runde de negocieri, de către Gazprom, Naftogaz şi Comisia Europeană. Acest document tripartit este primul de acest gen.

Ultima reuşită a lui Jose Manuel Barroso este aceea de a garanta aprovizionarea cu gaz a UE până în primavara viitoare, scrie rfi.ro.
Rusia cerea garanţii nu doar privind plătirea datoriilor pe care Ucraina le are la Gazprom, dar şi privind livrările pentru lunile următoare.
De partea sa,  Ucraina se îndoia de seriozitatea Rusiei care a mai rupt în trecut alte acorduri semnate cu Ucraina, anexarea Crimeei fiind evenimentul cel mai de răsunet.
Suma pentru aceasta iarnă se ridică la  1.6 miliarde de dolari pentru 4 milioane de metri cubi care vor fi livrate către Ucraina şi către UE prin Ucraina în următoarele luni.
Cu totul, 4.6 miliarde de dolari vor fi plătite Rusiei de Ucraina şi de partenerii europeni şi americani ai acesteia pentru cantităţile deja livrate şi pentru cele vitoare. O primă tranşă de 1.45 miliarde de dolari va trebui plătită până la sfârşitul lunii noiembrie. A doua este aşteptată până la sfârşitul anului.
Preţul pe mia de metri cubi a scăzut cu 100 de dolari, o concesie făcută de Gazprom Ucrainei şi UE. Prin urmare, gazul costă acum , între noiembrie şi martie, 378 dolari pentru mia de metri cubi.
Ţările Baltice, Bulgaria, Cehia şi Finlanda sunt ţările UE cele mai dependente de gazul rusesc, dar într-o măsură mai mare sau mai mică, toate cele 28 de state membre ar fi fost  afectate în lipsa unui acord.
Livrările de gaz rusesc către UE prin Ucraina au fost întrerupte în luna iunie din cauza plăţilor pe care Ucraina nu le-a onorat pentru sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.