Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord de cooperare între Rusia şi Sudan în industria nucleară pentru uz civil

savedarfur.org
sudan

Rusia şi Sudanul au anunţat că au semnat un acord de cooperare în industria nucleară pentru uz civil, în cadrul vizitei întreprinse la Moscova de preşedintele sudanez Omar al-Bashir, primit vineri de premierul rus Dmitri Medvedev, informează AFP. Acordul a fost semnat de compania publică rusă Rosatom şi ministrul sudanez pentru resurse hidraulice, irigaţii şi electricitate, Mutaz Musa, la Soci, staţiune balneară rusă de pe malul Mării Negre, conform Agerpres.

'Acest acord va fi punctul de plecare pentru un dialog activ între cele două ţări în domeniul nuclear şi va permite să se treacă la punerea în practică a unor proiecte concrete de cooperare', printre care se numără construcţia de infrastructuri nucleare civile şi formarea de specialişti, a salutat Rosatom acordul, într-un comunicat.

Documentul va permite, de asemenea, să se studieze 'posibilitatea construirii unui centru de ştiinţe şi tehnologii nucleare, precum şi a unui centru nuclear pe teritoriul Sudanului', potrivit aceleiaşi surse. 'Sudanul este un partener important al Rusiei în lumea arabă şi în Africa', a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat într-un comunicat al guvernului rus, în timpul întrevederii sale cu preşedintele sudanez Omar al-Bashir.

Joi, liderul sudanez, care efectuează prima sa vizită în Rusia, a fost primit de preşedintele rus Vladimir Putin. Preşedintele sudanez este vizat de două mandate de arestare internaţionale, emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) în 2009 şi 2010 pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Darfur, provincie din vestul Sudanului, scenă din 2003 a unui război civil care s-a soldat cu 330.000 de morţi, potrivit ONU. Cu toate acestea, Omar al-Bashir continuă să călătorească în unele ţări fără să-şi facă griji.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.