Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ACORD ISTORIC Fatah şi Hamas fac PACE

Mişcarea islamistă Hamas şi rivala sa palestiniană Fatah au semnat joi, la Cairo, un acord de reconciliere menit să pună capăt unui deceniu de conflict devastator, acordându-şi două luni pentru a rezolva problemele cele mai spionoase, relatează AFP.

Cele două părţi, care se aflau ”la cuţite” în urmă cu doar câteva săptămâni, au stabilit data de 1 decembrie ca termen-limită al unui transfer de putere în Fâşia Gaza, în prezent guvernată de Hamas (Mişcarea rezistenţei islamice), au anunţat într-un comunicat comun serviciile egiptene de informaţii, care au patronat negocierile, scrie news.ro.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Radu Moraru! Din ce motiv a fost DAT AFARĂ de la Nașul TV

Autoritatea palestiniană (AP) - entitatea recunoscută internaţional şi care prefigurează un stat palestinian independent - urmează ca la această dată să preia ”toate responsabilităţile” în Fâşia Gaza, se arată în acest comunicat.

Cele două tabere îşi acordă timp până la 1 decembrie să-şi soluţiioneze diferendele, se adaugă în text. O nouă reuniune este prevăzută la Cairo pe 21 noiembrie.

Citește și: Comisia Europeană le-a spus „NU” autorităților române! În ce problemă ne-a refuzat UE

Detaliile acordului nu au fost divulgate în declaraţiile de presă din capitala egipteană.

Într-un gest spectaculos de apropiere, preşedintele AP, Mahmoud Abbas, urmeză să efectueze în curând o vizită la Gaza, a declarat, pentru AFP, Zakaria al-Agha, liderul filialei Partidului Fatah al lui Abbas în Fâşia Gaza.

Citește și: O nouă televiziune intră în forță pe piața din România! Când se lansează și ce va oferi

Un alt progres în cadrul reconcilierii îl constituie faptul că aproximativ 3.000 de poliţişti ai AP urmează să fie desfăşuraţi în Fâşia Gaza şi la frontierele cu Israelul şi Egiptul, a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt implicat în negocieri.

De asemenea, Abbas urmează să ridice ”foarte curând” măsurile financiare adoptate bîn 2017 cu scopul de a obliga Hamasul la conciliere, a precizat al-Agha.

Vizita lui Abbas în Fâşia Gaza ar fi prima sa vizită în acest teritoriu din 2007 încoace.

Citește și: Negocierile se apropie de SFÂRȘIT! Cine va cumpăra cea mai importantă farmacie din România

”PATRONAJ EGIPTEAN”

Hamasul - care a obţinut o victorie în alegerile legislative din 2006, dar care a fost privat de această victorie de presiunile internaţionale - a dat afară din Gaza de Autoritatea Palestiniană şi forţele ei de securitate, cu preţul unui cvasirăzboi civil cu Fatahul în 2007.

Autoritatea, dominată de Fatah, îşi mai exercită puterea - limitată - doar în Cisiordania, ocupată de Israel şi care se află la câteva zeci de kilometri distanţă de Fâşia Gaza.

Citește și: Românii cu rate, „zguduiți” de o nouă creștere a ROBOR! Nivel RECORD pentru ultimii trei ani

Toate încercările de reconciliere au eşuat, începând din 2007, inclusiv cea care a condus la un acord, în 2011, la Cairo.

Izolat, confruntat cu riscul unei explozii sociale, dar şi cu o scădere a susţinerii de către Qatar, Hamasul - suspus unor presiuni şi de către marele său vecin egiptean - a sfârşit prin a accepta, în septembrie, revenirea în Fâşia Gaza a Autorităţii şi Guvernului ei.

Această revenire a fost materializată, cu mare pompă, săptămâna trecută, prin ţinerea primului Consiliu de Miniştri la Gaza din 2014 încoace.

Citește și: Lovitură pentru bugetari! Ce nu vor mai primi de la 1 ianuarie

MIZĂ DUBLĂ

Probleme atât de complicate precum controlul securităţii în Fâşia Gaza şi soarta celor 25.000 de oameni din cadrul braţului armat al Hamasului - Brigăzile Izz al-Din al-Qassam - ar urma să fie abordate mai târziu.

Miza reconcilierii - considerabilă - este dublă. Cea mai imediată este soarta celor două milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza, care au înfruntat trei războaie cu Israelul începând din 2008 încoace, blocadele israeliană şi egipteană, sărăcia, şomajul şi penuriile de apă şi electricitate.

Citește și: Premierul Mihai Tudose a început ASALTUL! Pe cine a CONCEDIAT șeful Guvernului

În afară de toate acestea, disensiunile palestiniene sunt considerate drept unul dintre principalele obstacole în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Legitimitatea preşedintelui Abbas - interlocutorul Israelului şi al comunităţii internaţionale - este subminată de faptul că Hamasul - considerat o organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) şi ”de nefrecventat” de multe ţări arabe - ţine în mână, în prezent, soarta a două cincimi dintre palestinienii din teritoriile palestiniene.

Citește și: Simona Halep a dezvăluit TOTUL despre noua sa investiție! Ce proiect îi va purta numele

Hamasul aşteaptă ridicarea măsurilor financiare pe care preşedintele Abbas le-a adoptat cu scopul de a-l face să cedeze, precum oprirea plăţii facturii la electricitate a Fâşiei Gaza către Israel. ”Vom reveni asupra acestui lucru atunci când Guvernul va fi în măsură să-şi preia responsabilităţile”, a promis Abbas săptămâna trecută.

Evocând eventualitatea ca Hamasul să rămână însărcinat cu securitatea la Gaza, Abbas a avertizat că nu va ccepta ”să clonăm experienţa Hezbollahului în Liban”.

Citește și: Solicitare de urgență la CSM! Arătat cu degetul că ar fi „ACOPERIT”, un celebru judecător iese la ATAC .

Hamasul a semnalat, la rândul său, că problema armelor sale nu este negociabilă.

Părţile urmează, astfel, să soluţioneze soarta a zeci de mii de funcţionari recrutaţi începând din 2007 de către Hamas.

Citește și: Vodafone România face o mutare IMPREVIZIBILĂ! Cum vrea să devină lider pe piață – o nouă ofertă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că ţara sa va accepta să discute cu un Guvern care să vorbească în numele tuturor facţiunilor palestiniene numai dacă Hamasul îşi desfiinţează braţul armat, rupe relaţiile cu Iranul şi recunoaşte Israelul.

Aceste condiţii sunt în mod aprioric imposibil de îndeplinit de către Hamas.

Citește și: A redus reușita Simonei la bani: Cine este senatoarea care nu s-a bucurat pentru Halep și ce mesaj rece a avut

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.