Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord pentru formarea unui guvern minoritar în Irlanda

presedinte irlanda higgins

Partidul de centru-dreapta Fine Gael, formaţiunea premierului irlandez în exerciţiu, Enda Kenny, a primit vineri seară sprijinul principalului partid de opoziţie, Fianna Fail, pentru a forma un guvern minoritar, a anunţat acesta din urmă într-un comunicat, relatează AFP. "Fine Gael şi Fianna Fail au ajuns la un acord politic pentru a permite formarea unui guvern minoritar condus de Fine Gael", a declarat Fianna Fail într-un scurt comunicat, la două luni după alegerile parlamentare de la 26 februarie care nu au permis degajarea unei majorităţi clare, spune Agerpres.

"Liderii celor două partide sunt la un briefing de presă, trebuie depusă o importantă muncă de redactare, apoi Fianna Fail şi Fine Gael îşi vor reuni fiecare deputaţii pentru a prezenta detaliile acestui acord de susţinere fără participare", a detaliat Fianna Fail. Alegerile legislative desfăşurate la 26 februarie nu au permis degajarea unei majorităţi. Fine Gael a obţinut 50 din totalul de 158 de locuri ale parlamentului, faţă de 76 la precedentul scrutin din 2011, în timp ce Fianna Fail s-a clasat pe poziţia a doua cu 44 de mandate.

Până vineri, Fine Gael şi Fianna Fail nu au reuşit să se înţeleagă, pentru că, deşi au programe relativ apropiate, sunt marcate de istoria lor, fiind create de tabere opuse în războiul civil din Irlanda (1922-1923). Sinn Fein, fosta vitrină politică a IRA (Armata Republicană Irlandeză), a devenit a treia forţă a parlamentului, cu 23 de locuri, dar s-a ţinut deoparte de discuţiile pentru formarea unui guvern. În ce priveşte partenerul de coaliţie al Fine Gael din ultimii cinci ani, Partidul Laburist, s-a prăbuşit de la 37 la şapte deputaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.