Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activist egiptean: Creştinii ar putea avea de suferit din cauza deciziilor lui Trump

egipt sinai atentat

Disponibilitatea preşedintelui american Donald Trump de a acorda prioritate solicitărilor de azil provenite de la membri ai unor minorităţi religioase persecutate ar putea avea efect de bumerang asupra creştinilor din Orientul Mijlociu, a declarat duminică un important activist pentru drepturile omului din rândul minorităţii creştine din Egipt, transmite DPA. 

"Tot timpul, extremiştii de aici îi acuză pe creştini că au legături cu Statele Unite", a declarat Mina Thabet, manager de program pentru minorităţi în cadrul Comisiei Egiptene pentru Drepturi şi Libertăţi. Iar deciziile luate de Trump "vor face ca acest lucru să fie şi mai mult crezut de către conservatori. Va face viaţa creştinilor mai grea în Egipt şi în alte ţări din Orientul Mijlociu", a adăugat el. "Să-i luăm pe oameni din ţările lor, din casele lor nu este o soluţie... Trebuie să ne gândim cum să punem capăt discriminării şi nu se poate lupta împotriva discriminării cu discriminare", a susţinut Thabet. 

Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiaţi în Statele Unite şi a interzis temporar sosirea călătorilor din şapte ţări majoritar musulmane. Preşedintele republican a precizat că, atunci când primirile vor fi reluate, ar trebui să se acorde prioritate solicitărilor provenite din partea grupurilor minoritare care invocă persecuţii religioase. 

Înainte de semnarea ordinului executiv, Trump a declarat postului Christian Broadcasting Network că a intenţionat să-i ajute pe creştinii sirieni. Însă, potrivit Pew Research Center, creştinii alcătuiesc mai puţin de un procent din numărul total de 12.587 de refugiaţi sirieni primiţi de SUA în 2016. Potrivit analistului Fabrice Balanche de la Institutul pentru Politica Orientului Apropiat, de la Washington, înainte de declanşarea războiului, în 2011, creştinii reprezentau 5% din populaţia Siriei. Procentul a scăzut la 3% în 2015, în condiţiile în care creştinii şi musulmanii suniţi au părăsit în număr mare Siria. 

Şi minoritatea creştină din Irak a scăzut semnificativ ca urmare a emigrării după invazia americană din 2003 care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, iar copţii din Egipt, cea mai mare populaţie creştină din regiune, s-au plâns de discriminare şi, mai ales în zonele rurale sărace din sudul Egiptului, de izbucniri ocazionale de violenţă motivată religios.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.