Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevărata analiză Fitch: vine DEZASTRUL pentru România și Guvernul PSD

fitch ratings

PSD a transmis un comunicat de presă, în urma analizei realizate de agenția de rating Fitch Ratings, în care ne arată că s-a îmbunătățit perspectiva de creștere economică a României de la 4,8% la 5,2%. Analiza Fitch este mult mai complexă și ne arată că datorită măsurilor prevăzute în programul de guvernare, România riscă să intre în deficit excesiv. De asemenea, Fitch prognozează o creștere galopantă a deficitului în 2018 și 2019.

Citește AICI comunicatul de presă al PSD

Iată ce a transmis public PSD prin comunicatul de presă:

”Săptămâna aceasta, agenţia americană Fitch şi-a îmbunătăţit perspectiva de creştere a economiei României în 2017 de la 4,8% în evaluarea anterioară din luna ianuarie, la 5,1% în iunie, în principal datorită avansului semnificativ al Produsului Intern Brut  înregistrat în primul trimestrul. Prognoza oficială a guvernului român pentru 2017 are în vedere o creştere economică de 5,2%”, arată cei de la PSD.

Iată ce spune analiza Fitch Ratings:

- Deficitul bugetului general al României s-a majorat la 3% din PIB în 2016, de la 0,8% în 2015, în ciuda economiei în plină expansiune. Creșterea s-a datorat reducerilor mari de impozite și creșteri ale salariilor din sistemul bugetar, dar și al plăților sociale.

- Fitch estimează că deficitul se va majora la 3,7% din PIB în 2017, peste obiectivul guvernamental de 2,9%, datorită reducerii suplimentare a TVA și a ratelor accizelor și a creșterii salariilor publice, a pensiilor și a altor măsuri.

- Rezultatele pentru primele cinci luni ale anului 2017 arată o performanță scăzută a încasărilor fiscale pentru bunuri și servicii și veniturile corporațiilor, iar deficitul bugetar (în numerar) de 1,4 miliarde de lei este mai mare față de anul precedent, în ciuda creșterii economice rapide și a execuției reduse a capitalului cheltuieli.

- Deficitul bugetar structural se va majora la 3,9% din PIB în 2017, potrivit Comisiei Europene, ceea ce ar reprezenta o creștere de 3,3% din PIB în doi ani, contrar normelor fiscale naționale și UE. România se confruntă cu riscul reintroducerii în UE a procedurii de deficit excesiv în acest an, procedură cu care a ieșit cu foarte mare dificultate în 2013.

- În opinia analiștilor Fitch, există un nivel ridicat de incertitudine în ceea ce privește perspectivele deficitului bugetar în perioada 2017-2019, din cauza unei incompatibilități între măsurile fiscale suplimentare expansive din programul Guvernului și obiectivele privind deficitul bugetar de 2,9% în 2018 și 2,5% în 2019.

- Legea privind salarizarea unitară, recent aprobată, implică o majorare cu 25% a salariilor din sectorul public (mai mult pentru sectorul sănătății și educației), deși această pierdere este parțial compensată de o schimbare a contribuțiilor de asigurări sociale începând cu ianuarie 2018.
- Alte propuneri includ o creștere netă de 23% a salariului minim în 2018, o reducere a ratei impozitului pe venit la 10% plecând  de la 16%, creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii, o reducere suplimentară a TVA (în 2019)
- Reducerile fiscale suplimentare ar periclita baza veniturilor la PIB, care și acum este cea mai scăzută din UE. De asemenea, utilizarea fondurilor structurale ale UE ar aduce cu sine o creștere a volumului și a calității cheltuielilor pentru infrastructură. Fitch prognozează că deficitul bugetar va ajunge la 4% din PIB în 2018 și 2019.
- Cu toate acestea, rata datoriei publice rămâne în concordanță cu raportul mediu de 41%, în aceeași zonă cu alte țări evaluate cu ratingul "BBB". Fitch prognozează creșterea datorieri la 39,9% din PIB până la sfârșitul anului 2017, de la 37,6% la finalul anului 2016.
- Creșterea economică este stimulată de stimulentele fiscale. Pentru anul 2017, Fitch a revizuit prognoza PIB-ului real la 5,1%, de la 4,8% anterior, după un trimestru mai puternic decât s-a preconizat, când PIB-ul sa mărit cu 5,7% (1,7% pe trimestru). Creșterea este în principal determinată de consum, generată de consumul casnic, pentru că bugetarii beneficiază de o creștere majoră a salariilor.
- Creșterea importurilor rămâne puternică, însă revenirea cererii de la principalii parteneri de export ai României a ajutat exporturile nete să contribuie pozitiv la PIB-ul trimestrial. Cu toate acestea, nivelul importurilor se menține la un nivel modest (0,2pp). Contribuția formării brute de capital fix a rămas negativă.
-Fitch se așteaptă ca creșterea economică să ajungă la 3,4% în 2018, deoarece amploarea stimulului fiscal se estompează.

- Există riscul supraîncălzirii economiei, deși inflația și creșterea creditelor bancare sunt în prezent reduse. Banca Națională a României estimează că economia funcționează deja cu aproximativ 2% peste adevăratul potențial și acest capitol va crește, pe măsură ce creșterea reală a PIB-ului depășește potențialul de creștere, pe care majoritatea instituțiilor independente îl estimează la aproximativ 3,5%.

- Piața forței de muncă este restrânsă, cu o rată scăzută a șomajului, iar mărirea salariului minim și a salariilor publice au contribuit la creșterea salariilor medii care depășesc creșterea productivității cu o marjă mare, ceea ce duce la creșterea costurilor unitare cu forța de muncă. În acest context, Fitch prognozează creșterea deficitului de cont curent de la 2,3% din PIB în 2016 la 3,1% în 2017 și la 3,3% în 2018.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.