Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăratul motiv pentru care nu au ieșit tinerii la vot

tineri

Ziarul Financiar:

Din punct de vedere economic, o bună parte din tineri, din noua generaţie millenials, nu ar fi avut de ce să iasă la vot. Trăiesc prea bine pentru a protesta prin vot pentru condiţiile din economie.

Ei, în special în marile oraşe, nu se confruntă cu lipsa joburilor, ci dimpotrivă, companiile fug după ei, oferindu-le cele mai bune condiţii.

Ei nu au problema salariului minim, pentru că salariul lor este dublu, dacă nu chiar triplu.

Ei nu au problema taxelor pe muncă, pentru că angajatorul le plăteşte tot, negocierea făcându-se la salariul net. Deci le este indiferent dacă taxele pe muncă reprezintă 80% din salariul net sau 40% sau 120%.

Ei nu au problema vizelor sau a plecării peste hotare când vor ei, aşa cum se întâmpla în anii 90. Cel puţin o dată pe lună, pleacă într-un city-break în afară cu low-cost-ul.

Nu au problema hainelor, respectiv preţul hainelor. Apariţia în România a marilor reţele de magazine din afară a adus cele mai noi tendinţe de modă la preţuri mici.

Nu au problema mâncării, pentru că apariţia supermarketurilor la orice colţ a pus presiune pe preţuri.

Nu mai au problema unde să stea sau a contractării unui credit pentru locuinţă. Programul “Prima Casă” a schimbat mult piaţa, cu o rată de 200-250 euro/lună(1000-1250 de lei) poţi să-ţi iei un apartament într-un oraş mare.

Boom-ul cafenelelor în orice oraş a adus şi zonele de socializare la preţ scăzut. Poţi să tragi de o apă plată şi un cappuccino cel puţin o oră la o masă, dacă nu chiar mai mult.

Foarte mulţi dintre cei care au intrat în câmpul muncii după anul 2003, când a fost boom-ul investiţiilor străine, au prins un job bun într-o multinatională şi nu s-au mai gândit să devină antreprenori. Problema unei maşini a fost rezolvată de către compania unde a devenit angajat, iar sălile de fitness şi clinicile private sunt un dat în pachetul salarial.

Deci nu au problema mediului de afaceri, nu se confruntă cu plata salariilor, a taxelor pe salarii, a TVA-ului şi a accizelor.

Reducerea TVA de la 24% la 20% pentru toate produsele şi la 9% pentru cele alimentare nu a însemnat pentru ei o chestiune existenţială, unde fiecare leu se socoteşte la finalul zilei.

Nu au problema ANAF-ului, a taxelor neplătite, aceasta fiind o chestiune a patronilor.

Nu sunt prea mulţi care vor să devină patroni, pentru că ştiu cât de greu este, de la prietenii lor şi nici nu au o idee genială care să le facă loc în piaţa de “ieri” şi ei doar să numere banii.

Singurele probleme pe care le au sunt legate de traficul din Bucureşti, Cluj, Timişoara, etc.(nu sunt suficiente benzi de circulaţie, că oraşul este vechi) şi de lipsa autostrăzii către munte, pentru finalul de săptămână, lipsa unei autostrăzi peste munţi, Piteşti-Sibiu pentru a ajunge mai repede la schi sau în Occident, sau lipsa unei autostăzi Bucureşti-Sofia pentru a ajunge mai repede vara în Grecia.

Din punct de vedere politic, plagiatul lui Ponta este mai important decât corupţia sau devalizarea administrativă din oraşul lor. Atâta timp cât Ponta este pedepsit, nu are nicio importanţă că resursele publice, alocate pentru educaţie, sănătate, infrastructură sunt devalizate în fiecare zi, chiar cu DNA-ul în spate. Să fure, dar să facă şi ceva!

Având în vedere aceste lucruri, tinerii nu s-au dus la vot pentru că nu au avut pentru ce să lupte, nu au avut nimic de pierdut, nu sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, deci nu contează cât este el, nu contează taxele şi birocraţia fiscală, pentru că nu sunt antreprenori şi nici nu vor să fie. Şi nici nu au ieşit încă la pensie, deci nu ştiu câţi bani vor primi, deci încă nu ştiu dacă punctul de pensie le sunt suficient sau nu pentru traiul zilnic.

RFI:

In Statele Unite, preşedintele Barack Obama anunţă o ripostă împotriva ruşilor acuzaţi de piraterie informatică pe scară largă. Americanii par să deţină probe că Moscova, la cel mai înalt nivel, s-ar afla în spatele unor atacuri cibernetice care ar fi avut ca scop influenţarea opiniei publice americane, în favoarea lui Donald Trump, în contextul recentelor prezidenţiale americane.

Inainte de a analiza subiectul trebuie spus de la bun început că în ziua de astăzi toată lumea spionează pe toată lumea şi că toate marile puteri, ba chiar şi cele mijlocii, deţin tehnologie (şi dezvoltă instrumente) susceptibile să le asigure supremaţia în materie de informaţie sau avantajul în cazul unui război cibernetic.

Să nu uităm cît de iritaţi au fost europenii, cu puţină vreme în urmă, cînd au aflat cum sunt ei spionaţi de americani, şi cît de furioasă a fost de exemplu doamna Merkel pe domnul Obama cînd a aflat cum scrutează aliatul american cu ochi tehnologic sprinten afacerile germane.

Dacă astăzi Washington-ul şi Londra îi arată pe ruşi cu degetul, motivele sunt cu siguranţă mai complexe. In nici un caz ruşii nu trebuie consideraţi  nişte îngeraşi cibernetici, ei au încălcat cu siguranţă anumite limite şi au lansat provocări. Cotidianul Le Figaro arată că anumite grupuri de hackeri din Rusia se află în spatele unor atacuri comise împotriva unor "obiective" occidentale: canale de televiziune, operatori telefonici sau partide politice (iar Partidul Democrat al doamnei Hillary Clinton s-a aflat în această situaţie).

Barack Obama a formulat la sfîrşitul săptămînii trecute acuzaţii extrem de grave împotriva ruşilor vizîndu-l direct pe Putin. Printre altele preşedintele american a spus că ruşii nu sunt capabili să inoveze nimic şi că întreaga lor economie este bazată pe exportul de petrol, de gaze şi de arme. In acest moment al mandatului său, cînd nu mai are de stat la Casa Albă decît cîteva săptămîni, Barack Obama îşi permite însă un fel de o ultimă răfuială cu Vladimir Putin, cu care de fapt nu s-a înţeles niciodată şi nu a avut o relaţie bună.

Intărind oarecum acuzaţiile lui Barack Obama, şi britanicii afirmă că sunt ameninţat în spaţiul cibernetic de către Moscova. Un articol în acest sens a apărut în publicaţia Times. Nu este prima oară de altfel că europenii îi acuză pe ruşi că orchestrează o propagantă anti-europeană recurgînd la atacuri cibernetice, manipulare de informaţii, false informaţii şi alte astfel de acţiuni. Ucraina, Georgia, ţările baltice au şi ele să le reproşeze multe lucruri ruşilor. Ne aflăm deci în focul unei veritabile cyber-bătălii (ca să mă adaptez termenilor anglo-saxoni). Si nu mai este vorba de un război cibernetic rece. Cu siguranţă că ruşii îşi testează în prezent capacităţile, oare nu se întîmplă la fel şi cu armele convenţionale?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.