Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăratul pericol al refugiaților: Europa se divizează în Est și Vest

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi împotriva unei 'diviziuni între Est şi Vest în interiorul Uniunii Europene' în problema primirii refugiaţilor, chiar înainte de întâlnirea sa la Bruxelles cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a cărui ţară a devenit placă turnantă pentru imigranţi.

Citește și: Poza care a emoționat profund întreaga Europă / FOTO

'Îmi cer scuze pentru simplificare, dar e ca şi cum ar exista o diviziune între Est şi Vest a Uniunii Europene', şi-a exprimat îngrijorarea Tusk într-un discurs rostit în faţa ambasadorilor UE joi dimineaţă.

'Unele state membre nu se gândesc decât la o stopa valul de imigranţi, lucru simbolizat de gardul controversat din Ungaria, în timp ce altele doresc mai multă solidaritate în apărarea (...) a ceea ce ei numesc cote obligatorii' de distribuire a refugiaţilor între cele 28 de ţări ale UE, a explicat preşedintele Consiliului European.

Citește și: Adevăratul motiv pentru care Carmen Iohannis nu vine la București

'Aceasta este o provocare-cheie pentru a găsi un numitor comun, dar (este o provocare) ambiţioasă', a pledat el, în timp ce Germania nu s-a abţinut să critice anumite ţări din Europa de Est care refuză să accepte refugiaţi în baza acestui sistem.

Totodată, Tusk a atras atenţia că este de aşteptat ca UE să înregistreze peste 500.000 de sosiri ilegale la graniţele sale externe în acest an, potrivit DPA. 'Putem presupune fără să ne înşelăm că vom fi martorii a peste jumătate de milion de sosiri ilegale la frontierele externe ale Europei în acest an, fiind vorba în general de solicitanţi de azil reali din Siria şi din alte zone', a spus Tusk. UE îşi va îndeplini responsabilităţile conform Convenţiei ONU pentru refugiaţi, dar 'nu putem face acest lucru dacă sacrificăm ordinea publică în cursul acestui proces', a mai avertizat oficialul european.

Citește și: Percheziții de amploare: Peste 100 de forțe de ordine au fost desfășurate, 20 de persoane ridicate

Premierul Ungariei, Viktor Orban, urmează să fie primit joi, la Bruxelles, şi de către preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La Budapesta, principala gară din capitala ungară, unde sute de imigranţi au fost evacuaţi marţi, şi-a redeschis porţile joi dimineaţă, dar legăturile cu Europa Occidentală rămân suspendate.

Ungaria a devenit o placă turnantă pentru imigranţi, dintre care 50.000 au sosit în această ţară numai în luna august, în speranţa de a-şi continua călătoria spre Germania sau alte ţări din Europa de Vest, scrie agerpres.ro

Citește și: Vedetă de la Antena 1, în stare gravă în spital: Medicii nu știu ce are prezentatoarea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.