Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adevăratul sondaj

sondaj-surpriza-urcare-spectaculoasa-in-topul-preferintelor-politice-322425

În aceste zile aproape toate partidele își pun casele de sondaj să arunce cifre pe piață. Se dau publicității tot felul de sondaje cu cifre diferite, astfel încât mulți dintre alegători nu mai în'eleg nimic.  Totul face parte din lupta electorală. Strategii știu că prin sondaje poți manipula, poți crea efectul de mobilizare la vot sau de demobilizare.  Sondajele au rolul lor și pot crea emoție în electorat. Ele nu sunt doar o poză de moment a stării electoratului, sunt și mijloace de determinare a opțiunii.

Am văzut că PSD aruncă sondaje în care spune că se află la 45%. Social-democrații vor să își mobilizeze electoratul, să vină la vot. Creează senzația că sunt aproape de 45 și că împreună cu ALDE pot obține 51%, pot face majoritatea. Au neapărat nevoie de o mobilizare exemplară, pentru că altfel, la un scor mai mic de 42% în vot și fără ALDE în parlament, PSD câștigă alegerile doar pentru palmares.

Dragnea știe că Iohannis nu este forțat de Constituție să ofere mandatul PSD-ului chiar dacă acesta câștigă alegerile detașat (detașat ar putea fi și PSD 40-PNL 27). Atâta timp cât nu fac 50%, cât nu au o majoritate evidentă, social democrații se vor uita urât spre palatul Cotroceni, vor mârâi, vor amenința, dar vor pleca cu coada între picioare la finalul zilei.  Atributul desemnării premierului este la Iohannis și punct.

USR vine și spune că este peste PNL. Da, poate fi adevărat, dar acolo mai este o condiționalitate. La o prezență de 55% la vot. Ceea ce este aproape imposibil în aceste condiții, cu o campanie anostă, cu partide care au campanii plate, fără explozii, fără ruperi de ritm.  Și partidul lui Nicușor știe că are o problemă reală cu electoratul său. Este foarte volatil. Cu alte cuvinte, azi e, dar mâine s-ar putea să fie la concert. Structuri locale nu au, efectul online-ului nu se poate simți peste tot, iar în multe orașe universitare au dat chix. Cel mai bun exemplu este Clujul. USR a ratat cucerirea orașelor universitare, iar un județ înseamnă mai multe localități, comune și nu doar urbanul mare unde într-adevăr există un potențial pentru oastea de strânsură a lui Nicușor Dan.

PNL este mai rezervat. A dat un sondaj cu partidul aflat la 30%. Și ei știu că poate fi în vot și 25%, dar și 30%. Rezultatul va depinde în mare măsură de structurile teritoriale, de mobilizarea rețelelor. Pentru că totul se va decide în funcție de prezența la vot.

Așadar, avem cifre care variază, avem analize peste analize, estimări peste estimări. Dacă am fi corecți, am putea spune că la acest moment nimeni nu poate cunoaște rezultatul exact, pentru că el depinde foarte mult de prezența la urne. Da, putem avea un parlament cu PSD,PNL, USR,UDMR, ALDE, PMP, dar la fel de bine putem avea un parlament cu doar 4 partide.

Prezența la vot va fi decisivă. PSD poate termina în 45%, dar la fel de bine poate avea și 38%. USR poate face 12%, dar poate face la fel de bine și doar 6%.

O prezență relativ scăzută va ajuta partidele mari, cu rețele electorale și va defavoriza partidele mici.  Cred că niciodată nu am avut o incertitudine așa de mare în privința prezenței la vot, iar dacă mai iei în calcul și faptul că sunt 2 partide care se bat să treacă pragul -ALDE și PMP-putem spune că este aproape imposibil să pariezi pe cine va fi în stare să dea Guvernul viitor.

Adevăratul sondaj îl veți vedea pe 11 decembrie. Dacă aveți chef să votați, nu mai țineți cont de estimări. Mergeți, puneți ștampila pe cine vreți voi, pe cine v-a convins.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.