Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ADEVĂRUL despre decizia Curții Constituționale privind eliminarea SRI de la interceptări

CCR

Spun din start că decizia Curții Constituționale este un lucru foarte bun. Știm acum clar ce e organ judiciar și ce e serviciu de informații. Serviciile de informații și contrainformații se vor ocupa în continuare de apărarea intereselor naționale prin culegerea de informații cu instrumentele specifice, în timp ce organele judiciare se vor ocupa cu punerea în aplicare a ceea ce decid procurorii și judecătorii în dosarele pe care le instrumentează.

De ce a apărut decizia Curții Constituționale acum? Nu voi merge pe alegația potrivit căreia excepția ridicată a fost judecată peste rând de judecătorii Curții. Chiar și așa rezultatul ar fi fost același.

Altceva e interesant și se speculează intens pe holurile Curții Constituționale. Se spune că raportorul (judecătorul care pregătește și propune soluția în plenul CCR) ar fi fost chiar Daniel Morar, fost procuror-șef al DNA și ulterior procuror general interimar al României. E vorba de un om care știe foarte clar implicațiile deciziei date și unde lovește aceasta cel mai tare - adică în SRI.

Aici pare a fi și explicația. Se spune în mediul politico-juridic că Daniel Morar ar avea un dinte împotriva SRI încă de pe vremea când era șeful DNA, iar oamenii lui Coldea și Maior nu îi dădeau deloc concursul în rezolvarea dosarelor. De altfel, acest lucru reiese foarte clar din comunicatele DNA de la acea vreme când lipsea ceea ce astăzi găsim în mai toate comunicatele date de procurorii anticorupție: ”În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Ori acum cel mai mult din acest scandal pierde SRI. Nu va mai putea asculta și chiar dacă o va face interceptările lor vor putea fi folosite doar în dosarele de siguranță națională. Strict! În rest se vor juca de-a spionii. Dacă zvonul privind și trecerea în curând a părții de Anti-tero spre Jandarmerie (pe model francez) se adeverește, atunci SRI va deveni mult mai mic și va intra în matca firească de serviciu de contrainformații, nemaifiind mastodontul de până acum.

Și evident că se intră apoi pe tărâmul speculațiilor - cine l-a numit pe Morar la CCR? Ce interese ar avea cel care l-a numit? În ce dosare sunt afectate probele de decizia CCR?

PS: Daniel Morar a fost numit în CCR din partea Președintelui României - la acea dată Traian Băsescu, actualul șef al MP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.