Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adio PER!

Cristian Bodea

Înainte să ajung la ”ecologiști”, observasem, relaxat ca toată lumea, că activiștii de mediu tind să devină fanatici și să vadă doar copaci și animale, uitând de oameni. Ba, mai rău, preferând, uneori, să urască oamenii, cică din iubire de animale și copaci.

După ce am ajuns acolo, în iulie anul trecut, și au început unii să mă bombardeze cu astfel de idei, am realizat că trebuie să împac natura cu oamenii, să găsesc o cale de mijloc. Nu ne putem transforma în yoghini cu toții, nici în vegani, nici în pădurari. Eu sunt foarte liberal din fire, cum să propovăduiesc dictatura ecologistă?

Bine, cei ce activează prin ONG-uri îşi permit o abordare radicală și obsesivă. Dar un partid trebuie să ajungă la guvernare și, pentru asta, trebuie să le arate oamenilor că poate să facă mai mult decât să se ocupe de copaci. Soluția politică la orice problemă a societății este să ajungi la guvernare, să treci legi prin Parlament. Să salvezi pădurea prin legi, nu cu toporul, ciomăgindu-te, ca barbarii, cu drujbarul. Oamenii trebuie convinși să facă lucrurile de bună voie, să înțeleagă că le aduc un beneficiu. Cu oamenii, ca și cu animalele sau copacii, trebuie mers cu vorba bună. Cu argumente, nu cu țipete în stradă și accese de violență pe Facebook. Din păcate, cel puțin din ce văd la noi, activiștii ecologiști se împăunează că mângâie animalele, dar tratează oamenii cu biciul.

Ecologia nu trebuie să fie transformată într-o religie a naturii. Ecologia nu are voie să devină un Jihad al naturii împotriva civilizației. Natura nu trebuie să fie un scop, ci un mijloc prin care să le oferim oamenilor o viață mai bună, cu tot ceea ce presupune ea: sănătate, educație, mâncare sănătoasă, aer curat. De aceea, cât am fost în Partidul Ecologist Român, m-am ghidat după principiul: ”Nu putem salva pădurea, dacă nu salvăm oamenii!”

Logica e simplă: dacă nu ajungi la guvernare, nu schimbi nimic, strigi doar de pe margine, degeaba. Câinii latră, ursul trece mai departe. Ori, ca să ajungi urs, trebuie să obții voturi. Ca să obții voturi, trebuie să vorbești pe limba oamenilor, despre problemele lor. Iar românii nu sunt preocupați mai deloc de problemele de mediu. O spune limpede Euro barometrul din primăvara anului trecut, care constata că doar 5% dintre noi le consideră o prioritate.

content-image

În aceste condiții, am realizat din start că a te cantona doar pe ”eco” e sinucidere politică. Un partid, orice partid, trebuie să ofere soluții integrate, la toate problemele românilor, nu doar la cele de mediu. Trebuie să le arate că se ocupă și de salariile și pensiile lor, ca și de educația sau siguranța lor.

Conștient de toate acestea, am încercat să extind comunicarea dincolo de poze plângăcioase cu păduri defrișate și animale vânate. M-am străduit să le arăt românilor că suntem capabili să producem un program de țară (singurul existent și la ora asta!), că avem soluții pentru toate zonele societății, că suntem pregătiți să luăm frâiele guvernării, dacă românii ne-ar da încrederea și votul. Rezultatul? Nimic! Același 1% pe care îl ia PER din 1990 încoace. Semn că fie nu ne-au băgat în seamă, fie nu ne-au crezut.

De ce? Mai întâi, pentru că s-or fi arătat 5% preocupați de problemele de mediu, dar, mulți dintre ei habotnici fiind, dacă nu faci fix cum zic ei, te urăsc. Piatra de moară, însă, e marele blocaj al numelui partidului, care te înghesuie într-o haină foarte strâmtă. Am simțit-o de la început, dar am sperat că pot să compensez prin forța și inteligența comunicării. Degeaba mi-am luat eu ie largă, degeaba le-am arătat că-s haiduc! Au zis mulți că gândesc bine, dar, când s-au uitat la ”ecologist”, le-a transmis că noi avem doar grija pădurilor. O idee nobilă pentru majoritatea românilor, dar nu la fel de utilă ca păpica pesedistă sau cătușele iohanniste. Cum prevedeam într-un articol din august: ”când aud că ești "ecologist", cei 95℅ de votanți spun ca ești bun la casa omului, dar mergi de taie lemne în curte și dormi în șură, că el are loc în casă doar pentru bucătar.”

În aceste condiții, am decis să părăsesc acest partid. Ecologia este o ideologie frumoasă, dar, în politica noastră nu are nicio șansă de una singură. O voi ține în suflet, alături de liberalism, dar va trebui să o promovez într-o altă formulă.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.