Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia americană pune capăt statutului de protecţie temporară de care beneficiau circa 59.000 de haitieni

www.agerpres.ro
Haiti, lume

Statele Unite au anunţat luni că pun capăt Statutului de Protecţie Temporară (TPS) pentru Haiti şi le-au dat un interval de 18 luni celor 58.706 de haitieni beneficiari ai programului să se întoarcă în ţara lor sau să caute o alternativă, transmite EFE.

Practic, în acest fel, TPS pentru Haiti va lua sfârşit efectiv pe 22 iulie 2019, după cum a explicat Departamentul de Securitate Naţională al SUA (DHS).

TPS este un program de migraţie creat în 1990 prin care SUA acordă permise cetăţenilor din ţări afectate de războaie sau dezastre naturale.

În cazul Haiti, SUA au activat programul în 2010 după catastrofalul cutremur soldat cu aproximativ 300.000 de morţi şi care a aruncat ţara în haos.

Citește și: Rusia recunoaşte că ea a provocat norul NUCLEAR care a ajuns și în Europa

DHS a stabilit acum că nu mai există "condiţiile extraordinare, dar temporare, determinate de seismul din 2010", anunță Agerpres.

Pe 6 noiembrie, guvernul Statelor Unite a anunţat extinderea cu şase luni a TPS pentru Honduras şi încheierea acestui program pentru Nicaragua, astfel încât cei 5.349 de imigranţi din această ţară din America Centrală îşi vor pierde permisul de a trăi şi lucra pe teritoriul american.

TPS pentru Honduras, de care beneficiază 86.163 de persoane, a fost prelungit provizoriu până pe 5 iulie 2018, dată la care Departamentul de Securitate Naţională al SUA va trebui să se pronunţe din nou asupra viitorului său.

TPS pentru Nicaragua se va încheia pe 5 ianuarie 2019, cu o întârziere de un an faţă de data prevăzută iniţial, pentru a permite astfel "o tranziţie ordonată" a beneficiarilor programului în sensul fie de a putea solicita "un statut alternativ", fie de a-şi pregăti "reîntoarcerea şi reintegrarea" în ţara lor.

În cazurile Honduras şi Nicaragua, Statele Unite au activat TPS în 1998, după trecerea devastatorului uragan Mitch prin America Centrală. Salvador a beneficiat de TPS din 2001 după o serie de seisme iar Haiti, în 2010, în urma cutremurului cu consecinţe catastrofale.

În ultimii ani, beneficiarii de TPS au observat că permisul lor se reînnoia în mod automat pentru o perioadă de 18 luni, dar guvernul lui Donald Trump a decis reevaluarea condiţiilor care au justificat acordarea programului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.