Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Administraţia Trump găzduieşte prima reuniune a coaliţiei împotriva Statului Islamic

Miniştrii de externe din 68 de ţări se reunesc miercuri la Washington pentru a conveni asupra paşilor de urmat în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, aceasta fiind prima astfel de reuniune a coaliţiei militare conduse de SUA de la alegerea preşedintelui american Donald Trump, în noiembrie 2016, relatează Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Reuniunea va fi găzduită de secretarul de stat american Rex Tillerson. Trump a promis că va face lupta împotriva Statului Islamic o prioritate a politicii sale şi a cerut

Pentagonului şi altor agenţii naţionale, în ianuarie, să prezinte un plan pentru înfrângerea grupării militante.

Liberalii au dat LOVITURA: Ce s-a întâmplat la alegerile din Olanda

Militanţii islamişti au pierdut teren atât în Irak, cât şi în Siria, în condiţiile în care trei forţe separate, susţinute de SUA, Turcia şi Rusia, avansează în cadrul operaţiunii de preluare a controlului în oraşul sirian Raqqa, fortăreaţă a SI.

Reuniunea este prima a coaliţiei internaţionale de când forţele guvernamentale irakiene, susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA, au preluat anul trecut controlul de la Statul Islamic în câteva oraşe irakiene şi au eliberat estul oraşului Mosul.

Deşi gruparea jihadistă este depăşită numeric de forţele irakiene, aceasta a utilizat vehicule-capcană şi lunetişti pentru a-şi apăra bastioanele rămase sub controlul său.

Premierul irakian Haider al-Abadi, care a fost primit de preşedintele Trump, luni, la Washington, a afirmat că a obţinut asigurări privind creşterea sprijinului acordat de SUA în războiul împotriva Statului Islamic.

Potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă după întâlnirea cu şeful executivului de la Bagdad, atât preşedintele Trump, cât şi premierul irakian Al-Abadi au convenit asupra faptului că 'terorismul nu poate fi învins numai de armată'. Cei doi lideri au pledat de asemenea pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale.

Coreea de Nord a ratat un nou test balistic

În cadrul discuţiilor ce vor avea loc miercuri în cadrul coaliţiei anti-SI vor fi abordate aspecte legate de reconstrucţia oraşului irakian Mosul şi modalităţi de contracarare a acţiunilor Statului Islamic în Libia şi în alte zone.

Reprezentanţi ai coaliţiei care luptă împotriva Statului Islamic se reunesc în mod constant pentru a-şi coordona şi îmbunătăţi eforturile comune, a indicat Departamentul de Stat al SUA.

Miniştrii de externe din cadrul coaliţiei s-au reunit ultima dată în iulie 2016. Responsabilii diplomatici s-au reunit la Berlin patru luni mai târziu, menţionează DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.