Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adrian Ţuţuianu e ȘOCAT: 'Avem foarte mult de discutat despre ce înseamnă stat de drept'

Inquam Photos / Octav Ganea
adrian tutuianu inquam

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că subiectul arhivei SIPA trebuie privit într-un context mai larg ce conturează ideea că în România e foarte mult de discutat despre ce înseamnă stat de drept şi despre limitele în care statul interferează cu drepturile şi libertăţile omului.

''Legat de arhiva de la SIPA, este o discuţie care trebuie privită într-un context mai larg, avem o serie de date publice legat de modul cum a funcţionat Justiţia sub mandatele lui Traian Băsescu, dar şi ulterior, avem informaţii privind această arhivă, astăzi am văzut în presa naţională discuţii privind arhiva de la serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, 'Doi şi-un sfert', şi s-a dat recent publicităţii de către un avocat de la Cluj o situaţie statistică a interceptărilor făcute în România. Toate astea ne conturează ideea că în România avem foarte mult de discutat despre ce înseamnă stat de drept şi despre limitele în care statul interferează cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului'', a precizat Ţuţuianu, scrie agerpres.ro.

Citește și: STUDIU Poluarea ne provoacă sinuzită cronică

Acesta a adăugat că judecătorii trebuie să aibă toate garanţiile că nu pot fi şantajaţi sau constrânşi, presiunea asupra acestora însemnând un abuz direct asupra sistemului de justiţie.

''Legat de arhiva SIPA, cred că este important să subliniem faptul că judecătorii trebuie să aibă toate garanţiile că nu pot fi şantajaţi sau constrânşi, orice presiune asupra judecătorilor este un abuz direct asupra sistemului de justiţie. Ipoteza că judecătorii sunt şantajaţi afectează foarte grav încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi oricine trebuie să capete convingerea că orice verdict al oricărui judecător este bazat doar pe lege şi conştiinţă şi pe nicio altă influenţă externă. Este necesar să înlăturăm rapid şi categoric sentimentul de neîncredere în Justiţie'', a spus Adrian Ţuţuianu.

Citește și: STUDIU Simpla atingere a unor obiecte contaminate cu fum de țigară e DĂUNĂTOARE pentru copii

Parlamentarul social-democrat susţine că trebuie lămurit cine a avut acces la arhiva SIPA şi dacă s-au sustras, copiat anumite documente de acolo.

''Este necesar ca raportul Ministerului Justiţiei din vremea când era condus de domnul Predoiu să fie desecretizat, să vedem ce date şi informaţii relevante pe subiect conţine acest raport. Credem că este necesar să lămurim cine a avut acces la arhivă şi dacă din arhivă s-au sustras, s-au copiat documente şi au fost folosite în mod nelegitim. Cred că măsura ce trebuie luată trebuie să fie una totală: topirea imediată a arhivei SIPA, concomitent cu tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de eventualele încălcări ale legii'', a afirmat Adrian Ţuţuianu.

Citește și: Candidează la președinția țării și au apărut poze cu ea goală / FOTO HOT

Acesta a declarat că speră ca ancheta demarată de DIICOT pe acest subiect să aibă rezultate. De asemenea, Ţuţuianu susţine că CSM ar trebui să se implice în dezbaterea privind independenţa judecătorilor.

''Cred că aţi observat că ieri (miercuri, n.r.) DIICOT-ul s-a sesizat pe acest subiect şi să sperăm că nu doar ca să blocheze şi aici o eventuală intervenţie a Parlamentului pe un subiect şi din dorinţa de a face lumină. Mai cred eu că şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să devină o parte importantă în dezbaterea pe acest subiect, care priveşte independenţa judecătorilor. Din păcate, pe foarte multe subiecte, CSM-ul a tăcut, tace în continuare şi are o abordare extrem de timidă'', a mai spus senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.