Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adriana Petcu: Nu putem avea o creștere economică fără a acorda atenție ecosistemelor

evz.ro
Adriana Petcu

Efectele negative ale schimbărilor climatice pot fi văzute asupra ecosistemelor marine, iar în prezent este clar că nu putem avea o creștere economică a activităților maritime fără a acorda considerația necesară acestora, a declarat, miercuri, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, la reuniunea Consiliului Informal de Mediu, ce are loc în Malta, potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort.

"Efectele negative ale schimbărilor climatice pot fi văzute asupra ecosistemelor marine. În prezent, este clar că nu putem avea o creștere economică a activităților maritime fără a acorda considerația necesară acestor ecosisteme. Integrarea politicilor de mediu și schimbări climatice va reprezenta un aspect cheie în viitorul apropiat. Fără a lua în considerare efectele schimbărilor climatice putem pune în pericol durabilitatea activităților maritime, care sunt dependente de ecosistemele marine și costiere. Directiva Cadru Strategia Marină ne oferă oportunitatea de a implementa complet politicile și legislația UE în domeniul mediului marin. De asemenea, credem că Programul de măsuri referitor la Strategia Cadru ar trebui să cuprindă acțiuni destinate combaterii efectelor schimbărilor climatice, în vederea obținerii unei stări bune a apei, până în anul 2020. Din acest motiv este imperativ necesar să aplicăm o nouă abordare cu privire la mediul marin. Această abordare ar trebui să aibă ca rezultat dezvoltarea mediului marin, în limitele sale naturale. Planificarea și gestionarea adecvată sunt necesare în vederea asigurării protecției mediului marin și pentru a maximiza beneficiile socio-economice durabile', a subliniat, în alocuțiunea sa, ministrul român Apelor și Pădurilor.

În cadrul aceleiași reuniuni, la secțiunea dedicată problematicii deșeurilor marine, ministrul Apelor și Pădurilor a subliniat faptul că acest tip de deșeuri 'reprezintă una dintre presiunile cu care ne confruntăm în eforturile noastre de a proteja mediul marin'. 'În acest sens, plasticul este principala amenințare, având în vedere capacitatea lui de a pluti și de a ajunge, adesea, în mediul marin. Aceasta este o problemă de gestionare necorespunzătoare a deșeurilor pe mări și pe uscat. România, ca și alte state membre, este în proces de implementare a Directivei Cadru privind Strategia Marină în vederea atingerii unei stări bune a mediului până în 2020. Una din măsurile pentru atingerea acestei ținte se referă la deșeurile marine, cu accent pe plastic și micro-plastic. Pentru a putea atinge această țintă, România s-a angajat să reducă deșeurile generate în zona costieră și în marea teritorială', a menționat Petcu.

De altfel, ministrul român al Apelor și Pădurilor a susținut că, în cadrul Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării, a fost realizată o strategie ce se referă la combaterea deșeurilor marine, iar cele șase țări riverane fac eforturi să implementeze această strategie. După încheierea lucrărilor Consiliului Informal de Mediu, ministrul Adriana Petcu va participa, tot în Malta, la întâlnirea ministerială a Uniunii Europene pentru Mediterana, privind apa, eveniment ce are loc joi, 27 aprilie. Reuniunile sunt organizate de Malta, în calitate de stat care deține Președinția actuală a Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.