Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AEP torpilează PSD: ”Am început verificările de legalitate”

liviu dragnea psd

AEP a demarat deja controale la nivelul municipiului București și al altor orașe din țară, pentru a verifica legalitatea finanțării materialelor de publicitate politică, unele dintre acestea fiind amplasate încă de la sfârșitul anului trecut. E anunțul AEP care torpilează PSD după ce mai multe bannere ale partidului au fost amplasate prin oraș, existând plângeri ale bucureștenilor în acest sens. AEP anunță că rezultatele controalelor, în măsura în care se constată nereguli, vor fi făcute publice pe site-ul AEP.

”Având în vedere întrebările și sesizările cetățenilor și ale reprezentanților mass-mediei referitoare la acțiunile de publicitate efectuate de partidele politice înainte de începerea campaniei electorale, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face următoarele precizări:

Citește și: Chirila trece la actiune impotriva PSD: Mizeria asta ar trebui oprita!

Potrivit Constituției, partidele politice „contribuie la definirea şi la exprimarea voinței politice a cetățenilor”. Aceasta este concretizată prin acțiuni de promovare a programului, a ideilor și a agendei partidelor politice în forme și prin instrumente diferite.

Aceste activități au fost împărțite de legiuitor în două mari categorii: acțiuni de publicitate sau promovare politică, care se desfășoară înaintea stabilirii oficiale a datei alegerilor, și acțiuni de publicitate sau promovare electorală, care se desfășoară în perioada dintre stabilirea oficială a datei alegerilor și anunțarea oficială a rezultatelor alegerilor.

Citește și: DEMISIE bombă la Antena 1: O vedetă spune că s-a săturat să...

Acțiunile preelectorale de publicitate sau promovare politică sunt reglementate de legislația în materia publicității, aplicabilă tuturor entităților, cum ar fi, de exemplu, Legea nr. 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, cu modificările şi completările ulterioare. În această situație, amplasarea materialelor de publicitate politică este condiționată, după caz, de avizele sau autorizațiile emise de autoritățile locale.

Acțiunile de publicitate sau promovare electorală sunt reglementate de legislația electorală care conține reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propagandă electorală, locul în care acestea pot fi amplasate și competența birourilor electorale de circumscripție privind modul de desfășurare a campaniei electorale. Prin urmare, legislația electorală se aplică numai acțiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după anunțarea oficială a datei alegerilor.

Citește și: Cum a fost fotografiat Rareș Bogdan alături de soția sa / FOTO

În ceea ce privește publicitatea politică și publicitatea electorală, competențele AEP se reduc strict la controlul legalității finanțării acestora. Din această perspectivă, AEP a demarat deja controale la nivelul municipiului București și al altor orașe din țară, pentru a verifica legalitatea finanțării materialelor de publicitate politică, unele dintre acestea fiind amplasate încă de la sfârșitul anului trecut. Rezultatele controalelor, în măsura în care se constată nereguli, vor fi făcute publice pe site-ul AEP.

Citește și: Cel mai bun bucătar din lume s-a sinucis / VIDEO

AEP apreciază participarea și implicarea cetățenilor, materializate în sesizări privind materialele de publicitate politică expuse în această perioadă. Astfel de sesizări, în măsura în care sunt însoțite de fotografii, sunt foarte utile pentru identificarea cheltuielilor partidelor politice și verificarea legalității acestora.

Sesizările dumneavoastră și fotografiile aferente pot fi transmise la adresa de e-mail: office@roaep.ro sau office.sg@roaep.ro.”, se arată într-un comunicat al AEP remis redacției STIRIPESURSE.RO.

Citește și: Iată trucul prin care devii invizibil pe Facebook

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.