Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afacerea TVA: Ce se ascunde în spatele prețurilor

supermarket

Compania de cercetare Nilsen a publicat un studiu din care reiese că în primele săptămâni de după scăderea TVA la alimente consumul a crescut cu 17%. Potrivit cercetării, alimentele care au captat atenția cumpărătorilor au fost carnea, brânza, băuturile non-alcoolice şi snacksurile. Din perspectiva producătorilor, nu consumul crescut ar fi principalul efect al ieftinirilor, ci o reacție firească a cumpărătorilor care s-au mutat de pe piața neagră pe cea fiscalizată, potrivit adevarulfinanciar.ro.

Cutremur pe piața neagră

Proprietarul producătorului de mezeluri Angst, Sorin Minea, nu este de acord cu teoriile potrivit cărora consumul ar fi crescut în cele doar patru săptămâni de la scăderea TVA la alimente de la 24 la 9%. „O creștere a consumului nu poate fi văzută în doar două săptămâni. Trebuie să știm clar la ce ne raportăm. Să luăm în calcul cifrele de anul trecut din aceeași perioadă”, spune Sorin Minea.

Pe de altă parte, acesta remarcă un alt fenomen – „Scăderea TVA a avut un altfel de efect. A albit piața. În condițiile în care consumul real rămâne constant, piața albă și cea neagră se echilibează. Piața fiscalizată ar putea devein mai ieftină decât cea neagră”.

O piață neagră despre care Minea spune că ar fi reprezentat înainte de 1 iunie 50%. În opinia sa, efectele reale ale măsurii ar putea fi văzute abia prin toamnă, în condițiile în care consumul în perioada de vară este mai scăzut, mai ales în zona preparatelor de carne.

Minea mai spune că datele pe care se bazează studiul Nilsen provin de la marile lanțuri de magazine și atrage atenția supra faptului că, în paralel cu reducerea TVA, acestea au venit cu oferte și reduceri proprii, care în cazul produselor de carne au fost chiar și de 50%.

„Este posibil ca lanțurile de magazine să fi avut creșteri, însă la noi, la procesatori, aceasta nu a apărut în producție. Asta este o creșterea a vânzării și nu a consumului”, mai spune Minea.

Sectorul agricol rămâne în zona gri

Efectele scăderii TVA sunt vizibile și din perspectiva sindicatelor. Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, spune că rezultatele pot fi spectaculoase, dacă retailerii și producătorii nu vor umbla la prețuri.

„Dacă lucrurile se vor derula ca acum și în perioada următoare, e posibilă o creștere a consumului, însă trebuie urmărit să nu apară șmecherii. Scăderile s-au resimțit puternic la carne, brânză și lapte, în zona fiscalizată”, explică Frumosu.

El atrage atenția asupra sectorului de legume-fructe, unde mare parte din piață a rămas în zona nefiscalizată. El a dat ca exemplu prețurile legumelor de vară, care nu au diferențe mari față de cele de anul trecut, dar în multe cazuri ele s-au menținut de la valori destul de mari.

Frumosu susține că, în aceste condiții, trebuie verificați atât angrosiștii, cât și cei care vând în piețe, pentru că aici este zona neagră a sectorului de legume-fructe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.