Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afaceri necurate în interiorul Bisericii: Cum se îmbogăţesc preoţii

biserica

Ies la iveală noi amănunte incendiare din interiorul Bisericii. Preoţii se îmbogăţesc prin intermediul lumânărilor pe care le vând la suprapreţ.

Totul se întâmplă peste Prut. Mitropolia Moldovei importă anual din Rusia tone de lumânări din parafină la un preţ de până la 20 de bani bucata. Apoi, lumânările sunt vândute bisericilor. Însă, în drumul de la producător la enoriaş, preţul unei lumânări ajunge să coste de cel puţin cinci ori mai mult. Afacerea este profitabilă, datorită inclusiv faptului că este una exclusivistă, fiindcă Legea le permite astfel de activităţi doar cultelor religioase. Între anii 2014-2016, Mitropolia Moldovei şi Catedrala Mitropolitană din Chişinău au fost singurele instituţii de cult care au importat lumânări bisericeşti din Federaţia Rusă. Pentru 160 de tone, echivalentul a opt TIR-uri, cele două instituţii au plătit peste 2.000.000 de lei. La bucată, suma se traduce prin aproximativ 17 bani pe lumânare, în medie, achitaţi producătorului rus.

Citeşte şi: Fiica lui Barack Obama ar fi putut fi victima unui atentat în Franța: Ce a salvat-o

În decembrie 2014, instituţia de cult apare şi ca importator de lumânări bisericeşti. De altfel, importul realizat de Mitropolie în 2014 este primul de acest fel făcut în ultimul deceniu. Lotul, de 60 de tone, a fost cumpărat cu 860.000 de lei, adică la un preţ de 14 bani pe lumânare. Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a declarat că nu ar fi cazul să spună la ce preţ cumpără Mitropolia lumânările şi la ce preţ le vinde, deoarece este o chestiune comercială. Totodată, el a confirmat faptul că se pune un adaos la cumpărarea de lumânări, fapt ce constituie venitul Mitropoliei, anunţă rise.md.

Citeşte şi: Decizie de ultimă oră a judecătorilor: Ce s-a întâmplat cu Dan Şova

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.