Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan: Bombardamente americane împotriva talibanilor

Afganistan taliban

Avioane americane au bombardat poziţii deţinute de talibani în sudul Afganistanului, conform deciziei administraţiei Obama de a promova o atitudine mai agresivă faţă de insurgenţi, a anunţat Pentagonul vineri, citat de AFP. 

"Au fost operaţiuni efectuate" în aplicarea noilor consemne date forţelor americane din Afganistan, a informat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, într-un briefing de presă. 

Purtătorul de cuvânt nu a oferit alte detalii, limitându-se să precizeze că au fost "lovituri aeriene" în "sudul Afganistanului". 

De la încheierea oficială a operaţiunilor de luptă ale NATO în Afganistan în decembrie 2014, forţele americane şi ale Alianţei Nord-Atlantice erau autorizate să deschidă focul asupra talibanilor numai în cazul unui atac ori în cazuri extreme în apărarea armatei afgane. 

Administraţia Obama a decis la 10 iunie să relaxeze regulile de angajament al avioanelor americane, autorizându-le să efectueze bombardamente asupra talibanilor în sprijinul operaţiunilor armatei afgane. 

Armata afgană duce lipsă de avioane şi elicoptere pentru a-şi susţine trupele la sol, bazându-se deocamdată doar pe câteva avioane de atac la sol A-29 furnizate de americani şi de elicoptere uşoare MD-530. 

Această poziţie mai agresivă era cerută de câteva luni de militarii americani, îngrijoraţi de faptul că forţele afgane pierd teren în faţa înaintării talibanilor. 

În 2015, forţele afgane au pierdut peste 5.000 de oameni în faţa insurgenţilor şi au cedat teren în mai multe regiuni din ţară. 

În prezent, în Afganistan mai sunt 9.800 de soldaţi americani, cu rol în special în consilierea şi antrenamentul forţelor afgane.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.