Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afganistan: Luptători autoproclamaţi ai Statului Islamic au declanşat o vastă ofensivă

Afganistan taliban

Luptători autoproclamaţi ai organizaţiei Statul Islamic (SI) au declanşat duminică o vastă ofensivă asupra a zece baraje de poliţie în estul Afganistanului, un semnal al intenţiilor expansioniste ale SI în această regiune de frontieră cu Pakistan, transmite AFP, citând responsabili afgani.

'Este pentru prima dată când militanţi ai Daesh (acronimul arab al SI - n.r.) lansează atacuri coordonate împotriva poliţiei în provincia Nangarhar', a declarat guvernatorul districtului Achin, Haji Ghalib. 

Informaţia a fost confirmată de Ahmad Zia Abdulzai, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei. 

Nangarhar, care deţine o lungă frontieră cu Pakistan, este una din cele mai instabile afgane. Rebelii talibani erau până acum ferm implantaţi în Nangarhar, dar militanţii SI, frecvent foşti talibani dezamăgiţi de actuala conducere, reuşesc să câştige teren. 

Într-un raport publicat vineri, ONU a atenţionat asupra unei 'expansiuni virale a mărcii Statul Islamic' în Afganistan, unde din 2001 un conflict sângeros îi opune pe talibani forţelor guvernamentale, rămase singure în prima linie după încheierea misiunii de luptă a NATO la sfârşitul lui 2014. 

SUA prevăd retragerea tuturor celor 9.000 de militari americani din Afganistan până la finele anului viitor. Sâmbătă, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat a dat însă asigurări că Washingtonul observă 'foarte îndeaproape' evoluţia SI în teren. 'Este o variabilă pe care o integrăm în proiectele noastre viitoare', a afirmat el.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.