Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afirmaţii dure ale lui Vasile Dâncu: Ce a spus vicepremierul lui Dacian Cioloş

vasile dancu

Politica de dezvoltare a României a fost, din păcate, întotdeauna, de tipul "stop and go", momentele de îngrijorare fiind urmate de lungi perioade de stagnare, spune vicepremierul Vasile Dîncu. Potrivit lui Vasile Dîncu, dacă s-ar fi făcut în ultimii 25 de ani mai mult pentru consolidarea antiseismică, s-ar fi ajuns mult mai departe în direcţia rezolvării acestei probleme.

"Cred că, dacă ne-am fi concentrat în ultimii 25 de ani mai mult pe această problemă, pe acest program, astăzi am fi mult mai departe. Din păcate, întotdeauna, politica de dezvoltare a României a fost de tipul 'stop and go', au fost momente de îngrijorare şi după aceea au urmat (...) lungi perioade de stagnare", a declarat Vasile Dîncu, marţi, la RFI. Dîncu a mai spus că se căută soluţii pentru creşterea încrederii populaţiei în aceste programe. "Ritmul lent de consolidare (...), în cea mai mare măsură, este legat de populaţie, care nu acceptă intervenţia în clădirile care sunt de clasa seismică I şi, pe de altă parte, în unele locuri, chiar şi de o mai slabă participare a autorităţilor locale. Dacă ne uităm, de exemplu, în Bucureşti, în ultimii cinci ani, nici nu au fost bugete extraordinar de mari, dar nici n-au fost folosite. De exemplu, în 2010, la Bucureşti, s-au folosit doar 54% din banii care au fost alocaţi, în 2014 - 0 (...) în 2015 - 21% (...) Am mărit bugetul pentru anul 2016 de cinci ori faţă de anul precedent şi am luat în lucru 80 de clădiri de locuit multietajate. O mare parte dintre ele sunt în Bucureşti", a spus Dîncu.

El a adăugat că în locuinţele cu risc seismic I locuiesc mulţi oameni în vârstă, care au puţine mijloace financiare. "Şi, pe de altă parte, nici nu au încredere că vor putea să-şi preia după aceea locuinţele (...) într-o situaţie mai bună din punct de vedere seismic", a precizat Dîncu. Vicepremierul a explicat că sunt necesare modificări şi în zona legislativă. "Lucrăm (...) la o nouă Strategie pentru locuire (...) În momentul în care proprietatea colectivă (...) şi siguranţa populaţiei sunt afectate, atunci trebuie găsite soluţii, inclusiv mecanisme juridice, administrative, financiare care să permită evacuarea proprietarilor atunci când clădirea reprezintă un pericol public (...). Lucrăm la modificarea Ordonanţei Guvernului 20 din 1994 (...). Lucrăm şi la (...) o concepţie naţională de răspuns la seism şi la un regulament de gestionare a tipului de risc care este cutremurul (...). Am început un program consistent de construcţie a unor locuinţe de necesitate, vom introduce şi într-o nouă lege un program mult mai mare în această direcţie", a explicat Dîncu.

Acesta a precizat că, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, se lucrează şi la elaborarea unor norme suplimentare în ceea ce priveşte controlul construcţiei. "Aceste programe vor avea nişte termene foarte strânse şi se va lucra într-un alt ritm decât se lucrează în general la noi, adică vor fi termene scurte (...). Există unele tehnologii de consolidare (...) cu populaţia înăuntru, deşi acestea nu sunt cele mai frecvente (...) şi nu sunt posibile peste tot", a mai afirmat Dîncu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.