Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Afirmații incredibile dinspre Rusia la adresa SUA: Se anunță schimbări masive

sua rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova salută decizia "partenerilor SUA" de a participa la discuţiile de pace asupra Siriei la Astana şi de a colabora în crearea aşa-numitelor "zone sigure" pentru civili în această ţară din Orientul Mijlociu răvăşită de război. Acest ton prietenos marchează o schimbare a atitudinii Rusiei faţă de prezenţa Statelor Unite în Siria, după ce luna trecută Rusia a condamnat SUA pentru doborârea unui avion de luptă sirian şi a spus atunci că va considera de acum înainte avioanele americane din Siria drept ţinte, notează agenţia DPA.

Citește și: Ministerul Dezvoltării anunță alocarea a 76 milioane euro pentru românii din diaspora care vor să-și deschidă o afacere

"În mare măsură, uşile sunt deschise pentru colaborarea noastră asupra dezvoltării în continuare a conceptului de zone de dezescaladare", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova, făcând referire la zonele civile care ar trebui să fie lipsite de lupte. Vineri, Rusia, Statele Unite şi Iordania au ajuns la un acord pentru o încetare a focului în sud-vestul Siriei, stabilind o zonă de dezescaladare pentru a crea un mediu adecvat în vederea ajungerii la o soluţie politică pentru situaţia din această ţară unde războiul a intrat în al şaptelea an, aminteşte agenţia Xinhua.

Citește și: Măsuri radicale luate de Guvern: Ce se va întâmpla până la 1 septembrie

Lavrov a declarat că acordul prevede elaborarea unor detalii suplimentare privind funcţionarea practică a zonei. Pentru a coordona aceste detalii, s-a convenit să se pună în funcţiune un centru de monitorizare creat de Rusia, Statele Unite şi Iordania în capitala iordaniană Amman şi care va fi în contact permanent cu forţele guvernului sirian şi cu opoziţia, a spus el, conform Agerpres.

Potrivit lui Lavrov, participanţii la discuţiile asupra Siriei din capitala kazahă Astana au ajuns aproape de un acord privind stabilirea a încă două zone de dezescaladare în regiunea Homs din vest şi în regiunea Ghouta din est, şi discuţiile continuă asupra stabilirii unei alte zone în guvernoratul Idlib (nord-vest). Lavrov a declarat că Rusia salută "participarea activă" a Statelor Unite în procesul de la Astana, în ciuda statutului de observator al Washingtonului la discuţii.

Citește și: Tăriceanu, mesaj clar pentru investitorii străini: Când se va mări salariul minim pe economie

El a adăugat că Moscova a menţinut de asemenea contacte stabile cu Washingtonul la discuţiile de la Geneva, care au fost reluate luni, precum şi cu alte ţări-cheie care au influenţat evoluţiile în Siria. "Trebuie să luăm în considerare atitudinile unui număr foarte mare de actori când ne referim la o soluţie şi nu este uşor să conciliem aceste poziţii şi să găsim un echilibru. Dar, după cum a arătat acordul Rusia-SUA-Iordania din 7 iulie, este posibil", a conchis Lavrov.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.