Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenția de evaluare Moody’s: Guvernul pune în PERICOL România, prin creșterea rapidă a salariilor

www.news.it

Creşterea rapidă a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României şi amplifică deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de ţară al agenţiei de evaluare financiară Moody’s, în care se arată totuşi că profilul de creditare este susţinut de factori precum perspectivele favorabile de creştere economică pe termen mediu, nivelul moderat al raportului între datoria guvernamentală şi PIB şi accesul la finanţare ieftină.

Citește și: Kovesi a EXPLODAT în presa străină: critici VIOLENTE la adresa legilor justiției

Citește și: SCENE INCREDIBILE cu Mălin Bot și Dan Voiculescu: Fostul senator i-a pus mâna la gură / VIDEO

Moody’s recomandă României să ţină sub control a cheltuielilor guvernamentale, să crească absorbţia fondurilor europene şi să întărească guvernanţa la companiile de stat, informează News.ro.

”Cu toate că România a trecut printr-o consolidare fiscală, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară mondială. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, punând în pericol competitivitatea economică şi amplificând deficitul de cont curent”, a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepreşedinte adjunct la Moody's şi autoare a raportului.

România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Moody's se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5% în 2015, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.

Factorii care vor alimenta creşterea economică, conduse de consumul privat, vor rămâne probabil neschimbate, în condiţiile continuării politicii fiscale expansioniste în 2017-2018. Totuşi, Moody's anticipează o încetinirea a consumului privat, odată cu atenuarea impactului măsurilor de stimulare fiscală.

În plus, reformele structurale limitate, vulnerabilităţile rămase la nivel instituţional şi politicile economice care împiedică investiţiile private mai mari continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României, se arată în raport.

Situaţia finanţelor publice a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's anticipează că această tendinţă va continua în 2018. Asta din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în perioada 2015-2016 în cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, şi a măsurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la începutul lui 2017.

Moody's se aşteaptă ca deficitul bugetar să rămână la 3% din PIB în acest an şi să depăşească acest nivel în 2018.

Creşterea economică solidă a contribuit la scăderea uşoară a raportului între datoria publică şi PIB de la circa 38% la 37,6% în 2016. În perioada 2017-2018, Moody's prognozează că acest raport va rămâne aproape constant, fiind susţinut de accelerarea inflaţiei şi creşterea economică puternică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.