Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Agenda secretă cu care Macron vine în Est. Bulgarii au priceput mesajul și acționează deja

Maine Republic Email Alert
agenda secreta

Turneul lui Emmanul Macron în Europa de Est nu este unul de curtuoazie și nu ține nici 100 la sută de problemele privind remodelarea Uniunii Europene. Se pare că adevăratele probleme care vor fi abordate sunt cele privind industria de apărare și mai ales comenzile armatelor statelor din flancul estic al NATO pentru înzestrarea armatelor lor.

LISTA băncilor care au declarat profit ZERO. Care este SITUAŢIA impozitului pe profit plătit de băncile din România

Sofia a făcut o solicitare de oferte pentru achiziționarea a două fregate. Grupul francez Naval este interesat și propune modelul Gowind. Anunțul Sofiei vine cu câteva zile înaintea vizitei președintelui francez Emmanuel Macron, care se va afla la Varna și Sofia pe 24-25 august.

Este de așteptat, așadar, comentează ziarul La Tribune, ca Macron să „strecoare” o vorbă în favoarea companiilor franceze, printre care grupul Naval, cu ocazia întâlnirilor pe care le va avea cu președintele bulgar Rumen Radev și premierul Boiko Borissov.

La Tribune mai scrie că grupul Naval (fost DCNS) a câștigat inițial licitația acum zece ani, dar proiectul a fost suspendat din lipsă de fonduri. Acum, Bulgaria alocă 400 de milioane de euro pentru cumpărarea a două corvete iar Naval este din nou favorită, cu modelul corvetei Gowind, care este prevăzută cu rachete MBDA Aster și VL Mica.

Sofia mai vrea, de asemenea, să cumpere avioane de luptă și oscilează între Gripen (Suedia), F-16 second-hand de la portughezi sau Eurofighter second-hand de la italieni.

Este interesant de văzut ce mesaje va avea Macron pentru România în domeniul militar, unul ditnre subiectele-cheie de pe agenda întâlnirilor cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose.

Până una-alta, România anunță pe bandă rulantă contracte de armament de miliarde de dolari cu americanii. După Patriot (3,9 miliarde de dolari), vom cumpăra se pare și sistemul HIMARS – Lansator Multiplu de rachete cu bătaie mare (1,25 miliarde de dolari). Este însă puțin probabil ca acești bani să se întoarcă în investiții în industria națională a apărării, având în vedere că americanii refuză să facă transfer tehnologic. Acesta este, de altfel,  motivul blocajului negocierilor din Polonia pe sistemul Wisla-Patriot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.