Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ajutoarele umanitare din Yemen sunt obstrucţionate de coaliţia arabă

yemen, criza

Coaliţia condusă de Arabia Saudită în Yemen obstrucţionează livrarea de carburant avioanelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care aduc ajutoare umanitare în capitala Sanaa, aflată sub controlul rebelilor şiiţi houthi, potrivit unui responsabil al ONU, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Auke Lootsma, reprezentantul în această ţară al Programului de Dezvoltare al ONU, a evocat, de asemenea, cazuri de meningită, care se adaugă la o epidemie de holeră şi la riscul de foamete în cea mai gravă criză umanitară din lume.

Citeşte şi: După ce a criticat preţul exorbitant, Trump a obţinut o reducere substanţială pentru noile aparate Air Force One

ONU a recurs la două avioane umanitare care fac legătura cu Ammanul şi Djibouti, dar nu există carburant disponibil în capitala yemenită pentru a le permite să decoleze.

''Avem dificultăţi în a obţine acordul coaliţiei şi al guvernului din Yemen pentru a aduce carburant, în scopul de a facilita aceste zboruri'' umanitare, le-a spus marţi Lootsma jurnaliştilor la New York într-o legătură video cu Sanaa.

Întrebat dacă ştie de ce este blocată livrarea de carburant, responsabilul ONU a răspuns: ''Bună întrebare, dar n-am răspunsul''. Carburantul trebuie adus la Sanaa din portul Aden, aflat sub controlul guvernului yemenit susţinut de Arabia Saudită.

Coaliţia a fost deja acuzată în trecut că blochează ajutorul umanitar cu destinaţia Yemen, una dintre ţările arabe cele mai sărace din lume.

Citeşte şi: Rex Tillerson avertizează că există riscul unui CONFLICT DESCHIS între SUA şi China

Yemenul se confruntă de peste doi ani cu un conflict izbucnit între guvern, susţinut de o coaliţie militară arabă condusă de Ryad, şi rebelii şiiţi houthi, aliaţi cu unităţi ale armatei rămase fidele fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh. Rebelii houthi, acuzaţi de legături cu Iranul, controlează vaste teritorii, inclusiv Sanaa, iar loialiştii - sudul ţării.

Potrivit responsabilului ONU, începând din 2015, peste 8.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Yemen, în majoritate civili, şi peste 44.500 au fost rănite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.