Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Al-Qaida si ISIS isi dau mana impotriva Coalitiei internationale

Picture taken on June 8, 2009 shows arme

Chiar daca liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, neaga orice fel de legitimitate a Statului Islamic, el se declara in acelasi timp pregatit sa colaboreze cu gruparea terorista sunnita pentru a lupta impotriva Coalitiei internationale antiteroriste coondusa de Statele Unite.

Ayman al-Zawahiri, desemnat noul lider al Al-Qaida, dupa moartea lui Ossama ben Laden, a negat orice legitimitate a Statului Islamic. « Nu vom recunoaste acest califat « , citeaza Reuters, reluand o inregistrare a lui al+Zawahiri, difuzata pe Internet, noteaza Sputnik. Surprinzator, in acelasi timp insa, Ayman al-Zawahiri s-a pronuntat pentru o cooperare cu Statul Islamic pentru a lupta mai eficient impotriva coalitiei internationale condusa de SUA, in ciuda unor divergente clare intre Al-Qaida si ISIS. « In ciuda unor grave erori (ale ISIS), daca eram in Irak sau in Siria, cooperam cu ei pentru a-i ucide pe crestini, pe laici , pe siiti, chiar daca nu recunosc legitimitatea statului lor, pentru ca problema este mai complexa », a declarat Ayman al-Zawahiri, fara a oferi detalii cu privire la aceasta colaborare. ISIS este estimat ca unul din principalele pericole la adresa securitatii mondiale. Potrivit unor estimari, gruparea controleaza 90.000 de kilometri patrati, in principal in Irak si in Siria, si numara pana la 200.000 de combatanti. La ora actuala nu exista un front unit pentru a lupta impotriva ISIS,. Armata siriana si armata irakiana, dar si trupele kurde si militiile libaneze lupta impotriva acestei grupari. Coalitia antiterorista internationala, sub comanda Statelor Unite, se multumeste deocamdata sa efectueze raiduri aeriene. In timpul luptelor cu ISIS, sute de mii de civili au fost ucisi iar alte milioane si-au parasit tarile.

Daesh isi scoate la vanzare pe Internet prizonierii

Fotografii ale unor doi ostatici, un norvegian si un chinez, imbracati in uniforme galbene, si purtand anuntul « De vanzare » au fost publicate in revista online jihadista Dabiq. ISIS a afirmat ca tarile lor i-au abandonat. Imaginile au fost furnizate ca un anunt veritabil, cum sunt milioane de anunturi pe Internet si se adreseaza « tuturor persoanelor care vor sa plateasca o rascumparare pentru eliberarea si transferul prizonierilor » Ostaticul norvegian a fost identificat ca Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, 48 de ani, din Oslo, in timp ce prizonierul chinez este un consultant independent din Beijing, Fan Jinghui, 50 de ani. Nici o informatie nu precizeazia cand au fost capturati cei doi oameni. Adresele si informatii personale ale celor doi ostatici sunt oferite in anunt, unde se mai arata ca Norvegia si China si-au abandonat cetatenii si “nu fac nimic pentru a le rascumpara libertatea”. Erna Solberg, premierul Norvegiei, a declarat ca tara sa “nu va ceda presiunilor teroristilor si criminalilor si nu va plati nici o suma. China nu a transmis deocamdata nici o informatie cu privire la Fan Jinghui.

Rusia propune SUA sa formeze o coalitie antijihadista

prizonieri Al Qaida si ISIS isi dau mana impotriva Coalitiei internationaleSeful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, i-a propus omologului sau american, John Kerry, constituirea unei coalitii internationale antijihadiste, din care, pe langa SUA si Rusia, sa faca parte si alte state, inclusiv Siria si Iranul. In a doua conversatie telefonica pe care cei doi oficiali au avut-o in ultimele zile, Lavrov a estimat ca nu este normal ca greul luptei impotriva gruparii Statul Islamic sa fie dus doar de armata siriana si a sugerat ca aceasta coalitie pe care el o propune sa lupte impotriva jihadistilor in tot Orientul Mijlociu. Rusia incearca de mai multe luni, fara succes, sa ralieze Turcia si Arabia Saudita unei coalitii militare care sa sprijine armata presedintelui sirian Bashar al-Assad in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic. Aceasta din urma continua sa controleze teritorii vaste in Siria si Irak in pofida raidurilor aeriene ale actualei coalitii conduse de SUA, ce doreste insa si inlocuirea regimului de la Damasc cu unul condus de opozitia moderata siriana.

Bill Gates si Michael Bloomberg, in vizorul Al-Qaida

Gruparea islamista a publicat o lista cu unii antreprenori americani ce trebuie ucisi, daca acestia nu-si transfer banii in afara Statelor Unite, potrivit NBC News, citat de RIA Novosti. Lista, dezvaluita de catre extremisti, cuprinde  numele fondatorului Microsoft, Bill Gates, al fostului primar al New York, Michael Bloomberg, magnatului Shaldon Adelson sau miliardarilor Warren Buffet, fratii Charles si David Koch si a altora. In magazinul sau online Inspire, Al-Qaida promite sa-i stearga pe oamenii de afaceri de pe lista potentialelor victim cu conditia ca acestia sa-si inchida conturile din bancile americane si sa-ti investeasca fondurile in afara SUA. Potrivit islamistilor, aceasta fuga de capital ar impiedica “renasterea economiei americane”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.