Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alba-neagra poloneză. Preşedintele Duda S-A RĂZGÂNDIT şi a promulgat o lege de reformare a justiţiei

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat marţi o lege privind reforma tribunalelor de drept comun în baza căreia preşedinţii acestora vor fi numiţi de ministrul justiţiei, informează Reuters, Efe şi AFP. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană cât şi de opoziţie, în opinia cărora va afecta independenţa justiţiei, relatează agerpres.

"Preşedintele a semnat legea din 12 iulie", s-a anunţat pe site-ul cancelariei prezidenţiale, cu referire la data când proiectul a fost adoptat de parlament, graţie majorităţii pe care o deţine partidul Dreptate şi Justiţie (conservator).

Citeşte şi: Conflict deschis la Varşovia între preşedinte şi premier. Beata Szydlo merge mai departe cu reforma justiţiei

Legea îi va permite ministrului justiţiei să-i numească pe judecătorii tribunalelor de drept comun fără să se consulte cu adunările generale ale judecătorilor şi nici cu Consiliul naţional al magistraturii şi fără a da explicaţii, ceea ce, potrivit opoziţiei, va duce la subordonarea justiţiei faţă de executiv.

Luni dimineaţa, preşedintele Duda a anunţat că îşi va folosi dreptul de veto împotriva legii privind reforma Curţii supreme şi a celei privind Consiliul naţional al magistraturii, decizie-surpriză care i-a consternat chiar pe conservatori din care rândul cărora provine şeful statului. El a explicat că refuză să-i atribuie un rol prea important procurorului general care, în Polonia, cumulează această funcţie cu cea de ministru al justiţiei. Andrzej Duda a menţionat că va prezenta personal, peste circa două luni, o nouă versiune a celor două legi.

Mai multe mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiţiei, estimând că acestea subordonează sistemul judiciar puterii politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.