Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALDE, încotro?

alde.ro
alde

Multă lume are dificultăți în  a-și imagina cum reușește ALDE să existe. Și, totuși, partidul are 6% sau peste în sondaje. Mai important, acest scor a fost confirmat în  alegerile locale. Ce va mai face partidul mai departe?

ALDE are o oarecare posibilitate să mai atragă voturi de la PSD

Mulți ani de zile PSD a avut renumele de partid cu o minimă competență de guvernare. Nu neapărat în sensul unor bune politici publice ci în acela mult mai modest de abilitate de a controla statul atunci când ești la putere. Dacă un guvern PSD voia ceva cu adevărat, atunci birocrații puneau acel lucru în practică.

Acestă imagine este erodată de două lucruri. În primul rând PSD a pierdut guvernarea de bună voie și aproape fără luptă în favoarea lui Dacian Cioloș. În al doilea rând, nici acum PSD nu poate nominaliza o propunere de prim-ministru. Este foarte posibil că alegătorii PSD înțeleg și acceptă motivele. Dar respectul pentru partid scade.

Pe acest fond, desemnarea lui Călin Popescu Tăriceanu ca propunere de premier din partea ALDE ar putea atrage o parte din alegătorii USL. Tăriceanu este încă respectat printre PSD-iști și considerat compatibil cu ideile acestora de guvernare. De ce, atunci, să nu se gândească alegătorul PSD la această opțiune.

Citiți și: Tăriceanu, înțepături la adresa PSD: Asta e o problemă a lor...

ALDE menține în viață brand-ul personal al lui Tăriceanu

Fostul premier se bucură de popularitatea care îi însoțește de obicei pe aceia care au guvernat pe crstere economică. Dacă se retrăgea din viața publică, acest respect putea să rămână intact multă vreme. Dar, ca politician, fiecare lună îi știrbește puțin din prestigiu. Chiar dacă nu greșește, pur și simplu nu mai are cu ce să se laude.

Cu ALDE, Tăriceanu are un vehicul politic. Mai o discuție cu Graham Watson, mai un scenariu cu el prim-ministru, așa apar ocaziile în care fostul premier mai poate poza ca om de stat.

ALDE are putere de negociere

Dacă, ipotetic, ALDE și UDMR ar forma un bloc în Parlament, acest bloc ar deveni arbitrul guvernării. Evident, UDMR nu vrea să impună explicit un guvern, pentru că  la prima  criză, totul ar deveni brusc "vina ungurilor și a partidului lor nedemocratic". Dar dau acest exemplu ca sa înțelegeți cât de mare este puterea numerică a micilor formațiuni.

Între acestea ALDE (și PMP, dacă intră) ar fi cele mai libere. USR este legat de anti-pesedism, UDMR trebuie sa joace un joc înțelept și pe termen lung. ALDE, în schimb, face ce dorește. PSD se bucură la o alianță cu ALDE. PNL, la nevoie, nu cred că ar ezita.

Este drept, că ALDE nu poate sări barca decât o singură dată. Un PSD puternic, dacă e trădat, poate guverna doar  cu UDMR și transfugi.

În funcție de rezultate, Alde poate spera nu doar să participe la guvernare ci și să obțină posturi care să îi asigure vizibilitate și acces la resurse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.