Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Au rămas orfani alegătorii de ideologie liberală?

PSD nu a fost niciodată un partid cu discurs liberal, nici măcar în sensul liberalismului de stânga. Chiar și când a respectat proiectul pro-occidental, discursul lor a fost mai degrabă unul non-liberal, în sensul că nu s-a adresat electoratului interesat explicit de o societate liberă.

Discursul liberal a fost promovat  în mod tipic de PNL și combinat cu o formă de discurs conservator. La ultimul miting s-a auzit, însă, numai vocea conservatoare.

Pentru câteva ore, USR a părut ultimul partid care se adresează electoratului liberal. (PMP și ALDE fiind bazate pe cu totul altceva). Dar imediat a ieșit Clotilde Armand, vorbind în numele partidului spunând că USR încurajează inițiativele de revizuire a Constituției precum cea propusă de Coaliția pentru Familie. Armand a evitat să se pronunțe pro-sau contra, dar ideea care rămâne din textul ei este că votul majorității este o metodă legitimă de a limita drepturile și libertățile cetățenești. Într-o Europă și o lume din ce în ce mai tulburată, puțini liberali își doresc să audă așa ceva.

"USR vrea să redea poporului român deplina exercitare a suveranității sale prin ambele modalități prevazute în Constituție. Un exemplu celebru este inițiativa recentă de modificare a Constituției de către un grup de 2,7 milioane de cetățeni." (Clotilde Armand, Facebook)

(Update: Deși folosește fraze precum "USR vrea...." Clotilde Armand a insistat că în comentarii că este vorba de opinii personale, ea nefiiind candidat. USR nu a comentat declarațiile)

Din cinci partide, deci, nici unul nu este dedicat în primul rând cauzei libertății. Nu este de reproșat nimic nici unui partid, fiecare prioritizează ce vrea. Dar... cui rămân alegătorii liberali? Ei există și dacă până acum nu s-au manifestat prea vocal este și pentru că liberalismul părea o parte integrantă a orientării pro-occidentale. Părea.

Își va aminti vre-un partid de electoratul liberal? Dacă nu, vor exista efecte la urne? Sau ura față de PSD va compensa, pe termen scurt abandonul? S-ar putea ca acestea să fie printre cele mai interesante întrebări în campanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.